Analiștii anticipează 4,846 lei pentru euro peste un an

Publicat de Corina Muntean, 28 martie 2019, 10:49
Cursul valutar se va deteriora în defavoarea monedei naţionale, cu aproape 9 eurocenţi într-un interval de timp de un an, până la 4,846 lei/euro, apreciază analiştii CFA România. La sfâştitul anului trecut aceiaşi analişti estimau o devalorizare a monedei naţionale în decurs de o jumătate de an de 4,76 lei pentru un euro, cotaţie care a venit mai devreme decât se anticipa. În marea majoritate a cazurilor analiştii au avut dreptate, iar cotaţiile văzute de ei devin repere pentru speculanţii din piaţa valutară.
Potrivit unui sondaj realizat de CFA, asociaţia profesionistilor în investiţii din România, peste 87% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 6 luni comparativ cu valoarea actuală la 4,788 de lei pentru un euro. În context, analiştii CFA văd o rată medie a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni, respectiv martie 2020 faţă de martie 2019, de 3,72%. În luna februarie 2019, indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 10,6 puncte, până la valoarea de 34,4 puncte, în timp ce, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte. Potrivit CFA România, aceasta evoluţie a fost cauzată de ambele componente ale indicatorului. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioara cu 8,2 puncte, până la valoarea de 47,5 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 19,6 puncte. De asemenea, indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 11,9 puncte până la valoarea de 27,9 puncte, în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 8,7 puncte.
După cum se vede, deşi în creştere faţă de februarie, ambii indicatori al condiţiilor curente şi al anticipaţiilor sunt în mare scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce indică un pesimsim dictat de percepţia negativă a membrilor CFA faţă de modificările aduse de Ordonanţa 114 şi chiar şi de modificarea legilor justiţiei. Cu toate acestea o depreciere de 1,6 % a monedei naţionale în decurs de un an şi o inflaţie de 3,7 %, nu sunt o tragedie, fiind de acceptat şi de introdus în calculele privind strategia pe termen scurt a companiilor. Tot pe aceste repere macroeconomice se bazează şi calculele speculanţilor valutari, pentru care un curs la vânzare cât mai apropiat de 5 lei/euro le poate rotunji uşor veniturile.
Indicatorul CFA Romania de Încredere Macroeconomică reprezintă un indicator care cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Indicatorul de Incredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) si 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebari cu privire la condițiile curente și anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie și evolutia averii personale la nivel de economie.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: CFA România