Analist financiar: România nu este pregătită pentru impozitarea pe gospodării
Publicat de radiomures, 14 aprilie 2017, 12:10
Noul proiect al guvernanților privind impozitarea globală a populației este un sistem bun dar nefezabil pentru România, este de părere redactorul șef al Ziarului Financiar, Sorin Pîslaru.
Acest sistem dă posibilitatea cetățenilor să deconteze o serie de cheltuieli privind renovarea locuinței, educația copiilor și bonurile de cumpărături, pe restul sumei rămase urmând să se aplice o cotă unică de impozit de 10%.
Sistemul urmărește fiscalizarea tuturor activităților și ieșirea din zona neagră și gri a economiei.
Acest mod de impozitare este utilizat în economiile dezvoltate unde există o cultură economică și responsabilitate socială.
România este însă o țară semirurală, cu prea puțină educație în acest sens, susține, Sorin Pîslaru:
E un sistem bun dar România nu e pregătită. E foarte complicat și va bulversa total, toată lumea va întreba ce e de făcut. Problema e că oamenii când îi pui pe drumuri e o nebunie și va trebui amânat. Pentru că oamenii nu sunt pregătiți. Să fim serioși, România e jumătate rurală. Oamenii nici nu fac diferența între impozit și contribuție. Noi nu suntem la nivelul Germaniei sau al Statelor Unite din punctul de vedere al conștiinței de a plăti taxe, al informării. Nu citim ziare. Asta e România. Mai avem de lucrat dar nu prevăd că e aplicabil sistemul.”
Analistul financiar Sorin Pâslaru spune că Fiscul ar putea întocmi câte o fișă fiscală cu cheltuielile fiecărui cetățean, fără ca acesta să fie implicat și pus pe drumuri după hârtii:
Din punctul meu de vedere ar trebui încercată o globalizare fără ca oamenii să perceapă acest lucru. Statul are capacitatea să facă o globalizare, să facă o fișă de venituri fiecărui individ, punând cap la cap informațiile din bazele de date. Noi nu trebuie nici să știm asta, practic. Să fim informați la sfârșitul anului și oamenii să nu fie puși într-o goană după hârtii. Vă spun că o declarație pe un singur contribuabil, nu pe gospodărie, în America are 7 pagini. Păi, va fi o nebunie pe gospodărie că e foarte fluctuantă gospodăria. Nu o văd fezabilă.”
Puțini români completează, la ora actuală, declarații pe venit anuale. Este vorba de cei care obțin venituri din activități independente.
4,5 milioane de salariați, în schimb, care nu mai obțin alte tipuri de venit, nu sunt implicați în nici un fel în procesul fiscal, deducerile și impozitul fiind în sarcina angajatorului.
Cristina Bulbescu