Analist economic: Protestele din România au substrat economic
Publicat de radiomures, 8 februarie 2017, 14:26
Analistul Ilie Șerbănescu crede că românii ar trebui să protesteze pentru faptul că băncile acordă, în mod abuziv, credite mai scumpe în România față de alte țări europene, iar de această măsură sunt afectați zeci de mii de cetățeni:
De ce nu se protestează împotriva faptului că băncile din România dau credite cu 3, 4 puncte procentuale credite mai scumpe față de aceleași bănci din Occident. De ce? Pentru că aici adaugă, așa zisa penalizare, de risc de țară. Noi suntem o colonie europeană și aici totul e admis. Astea sunt mașinațiuni care sunt permise în Uniunea Europeană, dar nu în centrul Uniunii Europene, ci la periferii, adică în colonii.”
Ilie Șerbănescu consideră că motivele reale ale protestelor ar fi, de fapt, de natură economică și sunt provocate de creșterea salariilor.
Potrivit datelor statistice oficiale ale Uniunii Europene, EUROSTAT, România cheltuie doar 32% din PIB pe salarii față de Germania, unde procentul este de 55%.
La intrarea în Uniunea Europeană, România avea 42% cheltuieli salariale din Produsul Intern Brut (PIB), a explicat pentru RTM analistul economic Ilie Șerbănescu:
Au numai substrat economic (protestele). Dumneavoastră credeți că e vorba de astea penale? E vorba despre mărirea salariilor. Salariile în PIB sunt 30% în România și în tot Occidentul peste 50% din PIB sunt salarii. La noi e 30%, cu zece puncte procentuale mai puțin decât la intrarea în Uniunea Europeană. Deci, 10 ani de Uniune Europeană au prăbușit salariile în PIB. Nu sunt statisticile mele sunt statisticile EUROSTAT.”
Analize economice complexe privind toate statele Uniunii Europene se găsesc pe site-ul organizației în limbile engleză, germană și franceză la adresa www.ec.europa.eu/eurostat
Cristina Bulbescu