Analist economic: Doar credibiliatea noului Parlament și Guvern vor putea trasmite un mesaj de stabilitate finanțatorilor externi
Publicat de Stan Lucian, 2 decembrie 2024, 15:05 / actualizat: 2 decembrie 2024, 17:54
Este mesajul pe care România trebuie să-l transmită către liderii Uniunii Europene, dar și piețelor financiare globale, în urma alegerilor parlamentare și prezidențiale, consideră economistul Lucian Savu, președintele filialei Mureș a Corpului Experților Contabili.
El atrage atenția opiniei publice că România are două mari vulnerabilități ce trebuie contracarate: deficitul bugetar și datoria publică, ultima fiind uriașă:
,,Un Guvern care se va forma în baza alegerilor de duminică, va putea să creeze premisele unei stabilități și a unei încrederi a finanțatorilor externi, pentru că avem două mari probleme. Întâi, deficitul bugetar care se îndreaptă spre 8 la sută, cifră perfidă pentru că noi o raportăm la Produsul Intern Brut și nu la cheltuielile bugetare, mai mari cu 25%. Și al doilea aspect este datoria publică, de o magnitudine nemaiîntâlnită. Dacă acum 10 ani aveam 12% din Produsul Intern Brut, astăzi avem aproape 60 la sută care înseamnă vreo 900 de miliarde de lei, vreo 180 de miliarde de euro, cam 45.000 de lei pe fiecare locuitor.”
Cu toate aceste cifre sumbre, Lucian Savu este convins că România nu riscă să ajungă în situația Greciei, care cu 15 ani în urmă avea o datorie publică de circa 300 la sută. Și asta pentru că încă avem un garant puternic în Banca Națională a României, cu mari rezerve financiare și în aur.
Economistul mureșean speră ca parlamentarii aleși în urma scrutinului de duminică să fie morali și profesioniști, pentru a putea administra și reprezenta cu succes țara, în această perioadă istorică complexă.
Autor: Valeriu Russu