Analist economic: Conversia creditelor în franci elvențieni la un curs istoric este nedemocratică

Publicat de radiomures, 8 februarie 2017, 12:08
Prin urmare, decizia dată ieri de Curtea Constituțională a României este corectă, susține analistul economic Ilie Șerbănescu.
Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, declara că cel mai important aspect care a fost luat în considerare este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că există o diferenţă substanţială între forma adoptată de Senat şi cea adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Analistul Ilie Șerbănescu consideră că motivarea CCR nu a atins problema de fond, care ar fi că o astfel de măsură este inadmisibilă în capitalism.
Dacă acest lucru s-ar fi produs, spune el, cineva ar fi trebuit să plătească pierderile, și cel mai probabil românul de rând ar fi fost acela:
Nu este constituțional să convertești aceste credite la cursul istoric. O astfel de măsură nu este admisibilă în capitalism pentru că dacă e făcută plătiți dumneavoastră, eu și alții, nu ăia care sunt în probleme. Cineva trebuie să plătească, că doar nu credeți că vor plăti băncile. Eu nu zic că oamenii ăștia care sunt implicați nu sunt afectați, dar nu i-a pus nimeni să ia credite în franci elvețieni. Aici e clar, te-ai împrumutat, e treaba dumitale.”
Pe de altă parte, decizia de neconstituționalitate a proiectului de lege privind conversia creditelor aduce o noutate care schimbă perspectiva de analiză, spune reprezentantul IMM-urilor din Mureș, Radu Bălănean:
În primul rând, legat de cei care au credite în franci elvețieni există soluții de atacare în continuare în instanță aceste situații punctuale, deci nu se rezolvă prin lege. În ceea ce privește decizia curții, într-adevăr este bizar pentru că schimbă perspectiva de analiză a constituționalității întregilor legi pentru că vorbește de aspectul bicameral. Și vorbește despre faptul că s-a modificat substanțial legea de la o cameră la alta. Ori, în această situație, sunt o bună parte dintre legile pe care le are România.”
Vă reamintim că proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților pe 18 octombrie 2016.
Potrivit actului normativ, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului.
Legea a fost atacată la Curtea Constituțională de Guvernul Cioloș, pentru clarificări.
Cristina Bulbescu