Amprente digitale pentru acte de identitate electronice, din toamnă!
Publicat de Rotar Mirela, 17 ianuarie 2023, 12:18 / actualizat: 23 ianuarie 2023, 14:53
Cel puțin asta spune proiectul Ordonanței Guvernului, care se află până mâine inclusiv în dezbatere publică, privind adoptarea ”voluntară” a noilor cărți de identitate electronică.
Pentru eliberarea acestora va fi nevoie de amprente digitale și semnătură electronică iar costurile, asigurate prin PNRR, sunt de 200 de milioane de euro.
Noile cărți de identitate ar urma să fie emise pentru 8,5 milioane de români, iar până în luna septembrie 2023 toate serviciile de evidență a persoanelor vor trebui să se doteze cu aparatură și să-și instruiască personalul în acest sens.
Statul va suporta costul de 67 de lei de emitere a buletinelor, solicitat acum la eliberarea acestora în proiectul pilot de la Cluj.
Acestea vor conține informațiile privind locul nașterii și adresa de domiciliu doar în format electronic, precizează pentru Radio Tg. Mureș, directorul general al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor (DJEP) Mureș, Codruța Sava:
În proiect se propune ca locul nașterii să fie evidențiat doar în format electronic, stocat pe cip-ul cărții electronice de identitate. De asemenea, în interiorul cărților electronice de identitate, adresa de domiciliu se va stoca pe cip, așa cum prevede proiectul. Acest demers nu va mai duce la preschimbarea cărții electronice de identitate atunci când un cetățean își schimbă domiciliul. Schimbarea domiciliului se va efectua în mediul digital fără ca cetățenii să se mai prezinte la ghișeu. Amprentele vor mai fi stocate pe cip și anumite certificate digitale, precum și imaginea care este cuprinsă în conținutul cărții.
Proiectul Guvernului privind actele de identitate biometrice mai prevede că, din 2030, oricine vrea să iasă din țară va trebui să aibă un astfel de document biometric sau pașaport.
De asemenea, cărțile electronice de identitate vor fi eliberate și pentru minorii de până în 14 ani, la cererea ambilor părinți, se mai arată în proiect.
Directorul DJEP Mureș, Codruța Sava:
Actualele cărți de identitate sunt emise cu valabilitate până la data de 3 august 2031. Acestea vor circula în paralel cu noile cărți de identitate electronice sau cărți de identitate simple. Conform proiectului, până la finele acestui an toată țara va trebui să fie în măsură să elibereze cărți electronice. Dacă se vor respecta aceste termene din proiect, vom vedea…
În România nu există în Lege, la această dată, prevederea privind preluarea impresiunilor digitale sau a amprentelor digitale cetățenilor. Astfel de evidențe erau folosite în trecut pentru persoanele condamnate penal sau împotriva cărora erau luate măsuri penale, dar și cetățenilor cu vârsta peste 18 ani care nu aveau acte de identitate.
Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate de acest proiect privind implementarea cărților electronice de identitate se mai pot trimite până miercuri, 18 ianuarie, la adresa de email: dgj_transparenta@mai.gov.ro
Cristina Bulbescu