Amplu exercițiu al ISU Mureș

Publicat de radiomures, 11 octombrie 2017, 16:14 / actualizat: 14 octombrie 2017, 17:42
A fost o simulare a unui eveniment cu morți, răniți și dispăruți, într-un accident auto cu victime înecate.
Conform scenariului accidentul s-a produs între un autoturism și un microbuz care transporta 16 persoane și s-a petrecut astăzi pe malul râului Mureș, la limita dintre municipiul Tg. Mureș și comuna Sg. de Mureș, în dreptul așa-numitei Insule, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Cristian Virag:
Pe timpul exercițiului noi am simulat că trei persoane din microbuz au fost luate de ape și a fost necesară intervenția scafandrilor. În principal, scopul exercițiului a fost acela al verificări cooperării interinstituționale, precum și a modului de punere în practică a procedurilor interne. Au participat toate forțele care vin în sprijinul Inspectoratului, printre acestea Inspectoratul Județean de Poliție, de Jandarmi, SGA-ul și Poliția Locală.”
A fost un antrenament de activare a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă la care au participat și reprezentanții de la Salvamont, Ambulanța Județeană, Crucea Roșie, sau de la instituții precum Agenția pentru Protecția Mediului, Sistemul de Gospodărire a apelor, Garda de mediu și ITM.
S-a testat modul în care funcționează anunţarea, alertarea şi intervenţia efectivă la accident (ambient):
-121 de la Fibra sunt, 150 de la Fibra 1, recepție. – 150 de la Fibra 1, care e starea și numărul victimelor, terminat. – În acest moment, am identificat 12 victime, două sunt în cod negru, două victimie avem cod roșu, 8 victime cod galben. Patru victime nu au fost identificate, este nevoie de echipajul de scafandri să căutăm și în râul Mureș, în aval. – Recepționat. Echipajul de scafandri a fost alertat, s-a deplasat la locui intervenției? – Afirmativ, s-a deplasat împreună cu toate celelalte forțe, din primul moment.”
Scopul exercitiului a fost verificarea cooperării interinstituționale și a modului de punere în practică a procedurilor interne mai ales că dificultățile unei astfel de intervenții sunt mari, pentru că este vorba despre o apă curgătoare, unde victimele pot fi trase de curenți chiar și kilometri a mai precizat Cristian Virag.
Valeriu Russu