Americanii se refugiază la noi
Publicat de Corina Muntean, 20 septembrie 2024, 10:57 / actualizat: 24 septembrie 2024, 8:05
Vin americanii! De fapt au sosit deja cu investiții, logistică și forțe de întărire a securității flancului Sud-Estic al NATO. Dar mai nou se refugiază la noi și cei care au ieșit la pensie. Le plac la noi prețurile scăzute, siguranța și peisajele de vis.
Creșterea costului vieții în Statele Unite împinge tot mai mulți americani la pensie, din așa-numita generație „boomer”, să părăsească țara pentru a se retrage în diferite locații din străinătate. Numărul americanilor care doresc să se stabilească în străinătate s-a triplat în ultimii 30 de ani, potrivit unui raport al Forbes, care citează un sondaj din 2024 al Universității Monmouth.
Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, americanul mediu de peste 65 de ani cheltuiește 4.818 de dolari pe lună în Statele Unite.
Numărul americanilor care trăiesc în afara granițelor și care își primesc pensiile lunare în țări străine a crescut de la 307.000 în 2008 la peste 700.000 în prezent, arată într-un raport Administrația de Securitate Socială. Europa este preferată de americani, fiind în fruntea listei pentru mulți care visează o bătrânețe liniștită în străinătate, atât pentru că americanii vor să-și cunoască rădăcinile, cât și pentru ca să se bucure de vacanțe pe bătrânul continent, la o calitate superioară a vieții.
Chiar dacă numeroase țări europene, în special din Vestul și Nordul continentului, sunt asociate cu costuri ridicate ale vieții, atât pentru expați, cât și pentru rezidenții permanenți, sunt destul de multe mai accesibile în comparație cu Statele Unite. Astfel, în fruntea listei Forbes se află România, considerată una dintre cele mai accesibile țări pentru expați.
„Pe lângă un stil de viață accesibil, țara are peisaje uluitoare, orașe pitorești și pline de culoare”, se arată în descrierea publicației, care amintește și costurile reduse ale închirierilor de proprietăți, ale utilităților și ale cheltuielilor zilnice, comparativ cu alte state europene. Dar, costul lunar necesar pe persoană, indicat de studiu, de doar 600 euro, este valabil doar pentru regiunea de nord a țării, nu și pentru marile orașe sau București, arată www.forbes.ro.
Urmează în top Portugalia, care oferă un „cost scăzut al vieții, imobiliare la prețuri accesibile, un sistem de sănătate bun, climă caldă și localnici prietenoși”. Dar unii experți se așteaptă ca prețurile din Portugalia să crească, lucru care deja se întâmplă în orașe populare și atractive, cum sunt Lisabona și Porto. Deși este mai scumpă decât multe dintre țările din Europa de Est, Portugalia este considerată a fi cea mai ieftină destinație din Europa de Vest.
Pe locul trei se clasează Cehia, unde bugetul lunar pentru o persoană este de aproximativ 950 euro, conform informațiilor World Population Review, apoi Bulgaria, considerată un “diamant ascuns al Europei”, și Spania, în special cu regiunile mai puțin turistice, mai notează Forbes.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45