Amenzi usturătoare şi pedeapsa cu închisoarea pentru prestatorii de servicii sociale
Publicat de Stan Lucian, 30 mai 2024, 17:00
La finalul lunii aprilie a fost adoptată Legea 100/2024 privind prestarea de servicii sociale, act normativ emis ca urmare a scandalului azilelor groazei din 2023.
Vicpreşedintele Comisiei pentru muncă şi servicii sociale din Camera Deputaţilor, Csep Andrea, alături de conducerea AJPIS Mureş, s-au întâlnit la Târgu Mureş cu reprezentanţii ONG-urilor care prestează servicii sociale pentru a discuta prevederile introduse prin noul act normativ. Cele mai importante vizează introducerea unor sancţiuni drastice, care merg până la pedeapsa cu închisoarea între 1 şi 3 ani pentru prestatorii care prin nerespectarea prevederilor legale pun în pericol viaţa beneficiarilor.
Cea mai mare amendă este de 100.000 de lei în cazul în care un beneficiar nu este trecut în Registrul Naţional al Beneficiarilor de Servicii sociale, explică şeful Nicuşor Maier, inspector social, AJPIS Mureş:
E o chestie foarte ciudată, că amenda este foarte mare, deci aici se poate gândi puțin la amenda respectivă, este de 100.000 lei amenda. Dacă ai uitat să scrii în registrul ăsta unic, deocamdată nu funcționează. Dacă nu va funcționa, 100.000 lei este pentru un furnizor de servicii mai ales mic, care are câte 10 beneficiari, înseamnă clar închidere, nici nu mai putem. Deci, undeva este prea prea mare amenda și pe altă parte și forțează, se ascundă, mă înțelegi. Odată ce este o amendă e nord de mare. În momentul în care tu știi că nu ne-ai nitrat în registrul ăla, când vine controlul, ai tendința să-l ascunzi. Adică undeva încurajează ascundere a beneficiară, logic.”
Directorul AJPIS Mureş, Cristian Răduţ, a subliniat faptul că există aspecte în lege care obligă instituţia pe care o conduce să aplice amenzi, chiar dacă prestatorii sunt de bună credinţă. Este vorba de termenele scurte dintre momentul licențierii provizorii și a începerii activității:
Este din cauza termenelor scurte care au fost trecut legislație, adică ar fi trebuit în legislația trecut un a 2-a fază, cu un termen mai lung, dar din cauza faptului că cele două termene sunt foarte, foarte scurte, se suprapun. Și atunci, pentru că legea ne obligă pe noi să venim la dumneavoastră, o să constatăm una din cele două situație adică oferiți deja servicii și n-aveți voie și luați amendă”
Deputatul Csep Eva Andrea, vicepreşedintele Comisiei de muncă şi servicii sociale a Camerei Deputaţilor, a arătat că legea a fost adoptată pe repede înainte şi că la nivelul Parlamentului se va face tot posibilul pentru reglarea din mers a contradicţiilor:
Marile probleme le-am întâmpinat pentru că am discutat în procedură de urgență, ceea ce înseamnă că în 2 săptămâni de zile a trecut de senat ca prima cameră sesizată și după aceea au venit la noi la Camera Deputaților. Să nu vă spun că în 2 zile am și terminat legea și am și votat în plen și este evident pentru toți că acest caz al azilelor groazei trebuia să se facă o lege a azilelor groazei. Deci este pe partea de comunicare încât Guvernul vrea să rezolve totul pe hârtie și după aceea ce funcționează și ce nu funcționează, nu știm foarte bine și trebuie să lucrăm pe acestea.”
Normele Metodologice de implementare a Legii nu au fost încă adoptate de Ministerul Muncii.
La solicitarea reprezentanţilor ONG-urilor, presa nu a avut acces la sesiunea de întrebări şi răspunsuri a întâlnirii, astfel că nu putem prezenta punctul de vedere al acestora.
Autor: Sanda Vițelar