Amenzi și confiscări pentru lemn furat din pădurile Harghitei
Publicat de MIRELA ROTAR, 30 august 2021, 12:59
Aproape că nu e o zi în care polițiștii harghiteni să nu constate un delict silvic. Pe 25 și 26 august s-a înregistrat unul dintre cele mai semnificative cazuri, atât ca nivel al sancțiunii cât și ca volum de lemne confiscate.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip spune că la acțiunea de săptămâna trecută au fost constatate trei infracţiuni de furt și tăiere fără drept de arbori, a unor cetățeni din comunele Ciucsângeorgiu şi Siculeni:
Pe parcursul a 48 de ore am confiscat aproximativ 200 de metri cubi de lemn de foc, lemn rotund de construcție și cherestea, valoarea materialului lemnos ridicându-se la aproximativ 70.000 de lei, iar amenzile aplicate sunt de aproape 50.000 de lei. Această direcție de muncă o urmăresc nu doar polițiștii Biroului de combatare a delictelor silvice din cadrul IPJ Harghita ci și polițiștii rutieri care participă la filtre, la puncte mobile și patrulări, nu numai pe drumurile publice ci și pe căile de acces din fondul forestier, pentru că urmărim să descurajăm fenomenul infracțional și contravențional.
La circa o jumătate de an de la activarea sistemului informațional de urmărire a materialului lemnos SUMAL 2, eficacitatea sa se dovedește limitată.
Dacă marile transporturi de lemne sunt sub control, micile furturi de lemn de foc rămân în zona ilegalității, constată șeful Asociației Forestierilor din România, Ciprian Muscă:
Putem spune că sistemul SUMAL funcționează, chiar dacă mai există lacune și imperfecțiuni. Partea de transport de lemn industrial s-a rezolvat, toți operatorii economici mari folosesc sistemul, dar o problemă care a rămas oarecum nerezolvată este acolo unde mici transportatori nu se înregistrează în SUMAL și fentează sistemul. Este vorba de acei cărăuși de lemn cu dube sau acele platforme de până în 3,5 tone și până în 3 metri cubi, care care fac în special aprovizionarea cu lemn de foc a populației. Marea lor majoritate nu vor să devină utilizatori SUMAL, astfel că tot comerțul cu lemn pe care îl fac ei este în afara legii, pentru că nu este un comerț fiscalizat.
De subliniat faptul că atât poliţiştii cât și reprezentanții Asociației Forestierilor din România au în vedere și sunt pregătiți să facă față și în eventualitatea în care hoții de lemne devin violenți – situații constatate tot mai frecvent în întreaga țară.
Valeriu Russu