Amenzi de peste 100.000 de lei, ordonanţe de suspendare a activităţii şi confiscarea a peste 9,3 tone de carne de pui
Publicat de MIRELA ROTAR, 1 iulie 2019, 13:24
Inspectorii sanitari – veterinari au efectuat controale tematice în perioada 3 – 21 iunie, pe întreg lanţul alimentar în domeniul producţiei cărnii de pasăre, informează Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii, în cadrul acţiunii de control au fost vizate 340 de obiective, respectiv exploataţii comerciale de pui de carne, exploataţii comerciale de curcani la îngrăşat, unităţi de abatorizare şi tranşare a cărnii de pasăre, unităţi autorizate pentru producerea cărnii tocate, a cărnii preparate şi a cărnii separate mecanic de pasăre şi centre de sacrificare a păsărilor la nivelul fermelor.
Ca urmare a unor nereguli constatate, inspectorii sanitari-veterinari au acordat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 109.200 de lei şi au emis două ordonanţe de suspendare a activităţii.
De asemenea, la nivelul unor unităţi de abatorizare şi tranşare a cărnii de pasăre, au fost sechestrate peste 9,3 tone de piept de pui cu os congelat, origine România, contaminat cu Salmonella enteritidis, precum şi o cantitate de 28 de kg de carne de pasăre, a cărei trasabilitate nu a putut fi demonstrată. Întreaga cantitate de carne a fost dirijată către unităţile de neutralizare.
Neconformităţile constatate au vizat stocarea şi gestionarea medicamentelor şi a altor produse biologice la nivelul exploataţiilor comerciale, igiena necorespunzătoare, deficienţe privind manipularea şi depozitarea cărnii, a spaţiilor de producţie şi a utilajelor şi echipamentelor tehnologice în unele unităţi de industrie alimentară.
Totodată, nu erau respectate normele sanitare-veterinare privind bunăstarea păsărilor în timpul transportului şi sacrificării, fiind, în plus, constatate deficienţe privind implementarea programelor proprii de control.