Amenzi de 5.000 de lei pentru nereguli la produsele lactate din Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 februarie 2019, 12:12 / actualizat: 2 martie 2019, 13:13
Cele două echipe mixte constituite din inspectori și comisari din cadrul a patru organisme de control în sănătate și protecția consumatorilor Mureș au descoperit o serie de neconformități în ceea ce privește produsele lactate comercializate în județ.
Au fost verificați 11 comercianți, respectiv pizzerii, fast-food-uri, restaurante, dar și producători.
6 agenți economici au fost sancționați cu câte 5.000 de lei, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Mureș, ing. Liviu Todoran:
S-au identificat situații în care din punctul de vedere al protecției consumatorului, și au fost sancționate aceste situații, pe etichete sau pe lista de meniuri sau pe lista de bucate, nu au fost identificate toate componentele. Nu mă refer numai la alergeni care trebuie obligatoriu să fie trecuți și care au fost găsiți că nu erau trecuți toți, dar mă refer și la componența din care s-au făcut produsele sau înlocuirea lor cu ceea ce au găsit de pe piață.
Acțiunea de control privind autenticitatea produselor din lapte, care se derulează acum la nivel național la inițiativa Ministerului Agriculturii, a fost derulată constat de Protecția Consumatorului Mureș în ultimii doi ani.
Sistematic sunt identificați comercianți care nu respectă dreptul consumatorilor de a fi informați corect, atrage atenția comisarul șef al CJPC Mureș, Liviu Todoran:
Produsele care imită produsele lactate dar care sunt din uleiuri vegetale sunt produse, să zicem între ghilimele, și de post și care pot fi puse pe masa consumatorului. Rău e atunci când îi spui că e mozzarella, care e clar că nu trebuie să aibă decât lapte, sare și cultură lactică, nu și uleiuri de eucalipt, cocos și așa mai departe. În plus, nu ai voie să-i spui mozzarella. E clar că anumite produse pot fi mai bune dacă sunt vegetale nu de origine animală dar consumatorul are dreptul sacrosanct de a fi informat corect. Deci, să ia decizia în cunoștință de cauză.
Din primele verificări efectuate în municipiul București și în alte orașe din țară, echipele mixte de control au constatat că procentul comercianților care își păcăleau consumatorii că utilizează produse din lapte este de 40%.
Cristina Bulbescu