Amendamente la Legea Educației, adoptate de Comisia de învățământ din Camera Deputaților
Publicat de Rotar Mirela, 25 aprilie 2023, 08:04
Deputaţii din Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor, care dezbat, în această perioadă, noile legi ale educaţiei, au adoptat ieri mai multe amendamente cu privire la combaterea violenţei din şcoli şi întărirea disciplinei.
De asemenea, au convenit că exmatricularea elevilor se va putea face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ.
Potrivit amendamentelor propuse de Ministerul Educaţiei şi susţinute de parlamentarii coaliţiei de guvernare şi de reprezentanţii AUR, elevilor le va fi interzis să introducă în unităţile de învăţământ substanţe periculoase precum droguri, băuturi alcoolice sau ţigări, materiale care pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi personalului din şcoli şi să folosească telefonul mobil la orele de curs, dacă nu au aprobarea profesorilor, măsură aplicată inclusiv în timpul activităţilor educaţionale din afara unităţilor de învăţământ.
Un vot pozitiv au primit şi amendamentele cu sancţiuni prevăzute înainte de exmatricularea elevilor. Aici sunt prevăzute mustrarea scrisă, retragerea burselor, mutarea disciplinară, suspendarea elevilor de la ore pe o perioadă limitată de timp şi preavizul de exmatriculare. Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a subliniat că accentul se va pune pe măsurile de prevenţie pentru stoparea fenomenului de violenţă în şcoli, prin programe derulate de autorităţile responsabile.
Au fost amânate însă, dezbaterile asupra prevederilor din proiectul de lege cu privire la Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat, dar şi toate amendamentele propuse de reprezentanţii cultelor religioase.
Dezbaterile din comisia de învăţământ se reiau mâine dimineaţă.
Dezbaterile din comisia de învăţământ se vor relua în această dimineaţă. Termenul pentru depunerea raportului expiră poimâine, iar un vot în plenul Camerei Deputaţilor este aşteptat până la data de 3 mai.
În caz contrar, documentele vor fi trimise la Senat, ca for decizional, în forma propusă de ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Sursa: RRA