Ambulanța pentru Monumente a fost recunoscută pe plan european
Publicat de Corina Muntean, 8 mai 2020, 18:26
Proiectul a fost inițiat de mai multe asociații și caută să restaureze un număr cât mai mare de monumente istorice din întreaga țară.
Zona în care Ambulanța pentru monumente este cea mai activă este sudul Transilvaniei unde, începând din 2016, voluntarii și profesioniștii angrenați în acest demers au restaurat mai multe biserici, precum cele fortificate de la Rotbav și Roadeș, în județul Brașov
Pentru această activitate proiectul a primit Premiul European pentru Patrimoniu, cea mai prestigioasă astfel de distincție de la nivelul Uniunii Europene.
Eforturile nu se opresc aici, oricine poate ajuta la restaurarea patrimoniului românesc, spune coordonatorul proiectului, arh. Eugen Vaida:
Se poate participa chiar la intervenții, este loc pentru toată lumea, nu participă doar voluntari de la arhitectură sau inginerie, sunt foarte multe persoane care au altă formație și se poate găsi un loc pentru oricine. Publicul se poate implica și prin atragerea atenției asupra unui monument însă acolo este nevoie de implicare direct, prin organizare, prin formarea grupurilor și mulți dintre cei care s-au implicat în acest fel au făcut și donații.
Proiectul beneficiază de sprijin din partea Asociației prințului Charles.
Începând din 2016 Ambulanța pentru Monumente a efectuat 32 de intervenții la diverse monumente istorice din Transilvania, inclusiv din județul Mureș.
Vlad Todoran