Ambrozia a apărut în 5 zone din județul Mureș

Publicat de Corina Muntean, 29 noiembrie 2019, 15:22
Buruiana a apărut în Târgu Mureș, Sărmășel Gară, Râciu, Sântana de Mureș și în zona Sovata.
Primăriile din județ au avut obligația să asigure combaterea buruienii, dar și să numească o persoană care trebuie să raporteze apariția și evoluția plantei.
Directorul Direcției pentru Agricultură a județului Mureș, Ioan Rus, a precizat că, deși planta a fost eliminată acolo unde a fost depistată, nu toate primăriile au desemnat o persoană responsabilă.
În continuare trebuie să insistăm din nou la primării, responsabilitatea este a primarilor. După mine, ar trebui, prin decizie, să nominalizeze o persoană, la nivel de primărie, care răspunde de identificarea și notificarea persoanelor care sunt responsabile cu întreținerea zonelor respective. Din ce am constatat, nu toate localitățile primarul a numit prin decizie o persoană care răspunde de identificarea și notificarea prezenței buruienii.
Prefectul Mircea Dușa a transmis primarilor o circulară prin care le atrage atenția asupra obligațiilor ce le revin.
Le-am trimis o circulară primarilor prin care le-am atras atenția că sunt direct răspunzători de combaterea ambroziei și că ei sunt primii care trebuie să atenționeze specialiștii despre prezența acestei buruieni în UAT-urile pe care le gestionează.
Directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus, avertizează că ambrozia este o plantă deosebit de invazivă, iar acțiunile de combatere trebuie să înceapă din primăvară.
Planta pornește în vegetație primăvara, însă are o putere mare de dezvoltare și, în cel mai scurt timp, acoperă vegetația existentă. Cea mai bună metodă de combatere este cosirea și întreținerea la timp. Dacă se cosește în mai-iunie, planta nu mai reușește să producă sămânță și se oprește riscul de a se înmulți. Sămânța este foarte ușoară, purtată de curenții de aer, de vânt, poate să fie dusă până la câțiva kilometri de zona respectivă.
Alergia la polenul de ambrozia se manifestă cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.
Raluca Creţ