Amânarea titularizării revoltă învățământul mureșean
Publicat de Corina Muntean, 19 iunie 2020, 16:24 / actualizat: 21 iunie 2020, 11:39
Cu doar câteva ore înainte de începerea perioadei de înscriere pentru examenul de titularizare, ministrul Educației a emis un ordin prin care a suspendat concursul național.
Decizia este motivată de prelungirea stării de alertă, perioadă în care nu se pot face concursuri pentru ocuparea posturilor.
În județul Mureș peste 100 de posturi își așteaptă titularii, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie-Matei:
Toți candidații care urmau să se înscrie în perioada 18-29 iunie pentru cele 112 posturi complete, titularizabile, din județul Mureș, au fost informați cu privire la aceste aspecte atât pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Mureș cât și la avizier și la centrul de preluare a dosarelor. Imediat după încetarea stării de alertă, Ministerul Educației și Cercetării va dispune reluarea acestei activități. În județul Mureș, la examenul de titularizare de anul trecut au fost înscriși peste 900 de candidați.
Măsura i-a revoltat pe sindicaliști, care îi cer ministrului reluarea cât mai repede a concursului de titularizare.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi, a subliniat pentru Radio Tg.Mureş că totul era pregătit, de la sălile de concurs, la personalul din organizare și candidați:
Inspectoratul școlar a pregătit sălile, a pregătit oamenii, a adus bibliotecarii din unitățile școlare, i-a pregătit, a făcut distanțarea, separarea, a pregătit dezinfectant și tot ce era necesar. Oamenii care vor să participe la acest concurs și eu nu vorbesc numai de absolvenții acestui an ai liceelor și ai anilor trecuți, ci vorbesc despre oameni care, de ani de zile, merg la titularizare și, nefiind posturi, reiau acest demers. Erau pregătiți cu dosarele, un dosar trebuie pregătit din timp.
Maria Rezi a atras atenția asupra consecințelor pe termen lung ale acestei amânări, care va duce la întârzierea tututor etapelor de ocupare a posturilor vacante din învățământ:
Nu știu cum s-au gândit, cum au calculat, dar aceasta înseamnă schimbarea întregului demers, de acum încolo, a mișcării de personal. După titularizare urmau ceilalți pași și celelalte etape ale mișcării de personal. Vă dați seama că câte etape se amână până nu știm când, se întâmplă un haos în această perioadă.
Sindicaliștii acuză ministerul că a așteptat până în ultimul moment amânarea examenului, deși starea de urgență și apoi cea de alertă durează încă din martie.
În plus, susține Sindicatul ”Spiru Haret”, actul a fost emis fără consultarea federațiilor sindicale reprezentative.
Raluca Creț