Am pășit deja în era mașinii electrice

Publicat de Corina Muntean, 4 octombrie 2021, 07:36 / actualizat: 7 octombrie 2021, 14:49
La începutul acestui an, gigantul american al automobilelor General Motors a anunțat că își propune să nu mai vândă modele pe benzină și diesel până în 2035. Audi, cu sediul în Germania, intenționează să nu mai producă astfel de vehicule până în 2033. Multe alte multinaționale auto și-au setat obiective similare. Dintr-o dată, marii producători de automobile se grăbesc să-și electrizeze flotele.
Fără îndoială am pășit deja în era mașinii electrice. Electrificarea mobilității personale crește într-un mod la care nici cei mai înflăcărați susținători ai săi nu ar fi visat cu doar câțiva ani în urmă,. În multe țări, guvernele vor adopta politici care vor accelera schimbarea. Dar chiar și fără politici sau reglementări noi, jumătate din vânzările globale de vehicule pentru pasageri în 2035 vor fi electrice, potrivit consultanței BloombergNEF din Londra, citată de Playtech. Această conversie industrială masivă marchează o „trecere de la un sistem energetic cu consum mare de combustibil la unul cu consum intensiv de materiale”, a declarat Agenția Internațională pentru Energie. În deceniile următoare, sute de milioane de vehicule vor ajunge pe drumuri, purtând baterii masive în interiorul lor. Și fiecare dintre aceste baterii va conține zeci de kilograme de materiale care nu au fost încă exploatate. Analiștii nu anticipează o îndepărtare de bateriile litiu-ion în curând, deoarece costul lor a scăzut atât de puternic încât este probabil să fie tehnologia dominantă pentru viitorul previzibil. Acum sunt de 30 de ori mai ieftine decât atunci când au intrat pe piață pentru prima dată la începutul anilor 1990, chiar dacă performanțele lor s-au îmbunătățit. Și, s-ar putea să dureze ceva timp până când piața bateriilor litiu-ion atinge dimensiunea maximă, deoarece aceste baterii au devenit extrem de durabile, bateriile actuale ar putea avea o durată de viață până la 20 de ani. Astfel că, într-o mașină electrică tipică vândută astăzi, acumulatorul va supraviețui vehiculului în care a fost încorporat, încurajând tranziția la acest tip de mobilitate.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.