Dacă ne protejăm, alimentele și ambalajele nu ne pot transmite infecția coronavirusurilor

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 aprilie 2020, 11:43 / actualizat: 25 aprilie 2020, 9:50
Astfel, pentru a se multiplica, viruşii care cauzează boli respiratorii au nevoie de un animal sau de o gazdă umană, se subliniază în două comunicate publicate pe site-ul ANSVSA.
Cu detalii vine directorul DSVSA Mureș, Kincses Sandor:
Virusul supraviețuiește și 24 de ore pe suprafețe solide, doar în anumite condiții de laborator, de temperatură și umiditate. În mediul exterior, dacă virusul este expus la temperaturi mai ridicate, la raze ultraviolete sau infraroșii, este distrus într-un timp mult mai scurt. Oricum, unitățile din industria alimentară, în special cei care procesează, au măsurile proprii de siguranță prin care se evită contaminarea alimentelor cu orice fel de organism patogen. La nivelul unităților de vânzare cu amănuntul și în sistem de autoservire, unde cumpărătorii pot intra în contact direct cu marfa sau cu ambalajul acesteia, aici sunt cele mai mari pericole, inclusiv legat de aglomerarea persoanelor.
Pe lângă magazine, o altă zonă de risc o reprezintă cea a piețelor agroalimentare. De aceea, ANSVSA recomandă, în aceste zone măsuri de distanțare socială, atât pentru protejarea vânzătorilor cât și a cumpărătorilor.
Valeriu Russu
COVID19-ghid_ind_alimentara(1)