Alimentele care sunt cel mai bun înlocuitor al cărnii în perioada postului

Publicat de Rotar Mirela, 2 martie 2023, 08:26
În perioada 27 februarie – 15 aprilie, creştinii ortodocşi sunt în Marele Post, în timpul căruia este exclus consumul de carne şi produse din carne. Carnea este principala sursă de proteine. Dar, în acelaşi timp, este important să includeţi şi alte surse de proteine în alimentaţie în timpul postului.
Nutriţionistul Daria Rusakova subliniază că proteinele sunt obligatorii pentru dieta zilnică, în special pentru oamenii în activitate, studenţi şi sportivi.
„Întreaga noastră masă musculară – pielea, părul, unghiile, sistemul imunitar – funcţionează cu ajutorul aminoacizilor care construiesc proteinele. Dacă proteina nu este furnizată, atunci organismul va fi pur şi simplu lipsit de materialul necesar”, notează medicul. „Puteţi înlocui carnea cu leguminoase, cereale, nuci”, ne sfătuieşte nutriţionistul. Specialistul adaugă că alimentele bogate în proteine vegetale nu duc la creşterea nivelului de colesterol în sânge – acesta este plusul lor neîndoielnic. Cu toate acestea, nu sunt o alternativă absolut egală cu carnea – proteinele vegetale nu pot furniza organismului toţi aminoacizii esenţiali. De aceea, dacă le consumaţi doar pe acestea, fără a include carne în dietă, este posibil doar pentru o perioadă limitată de timp. Un organism sănătos este perfect capabil să menţină un regim de post, dar dieta ar trebui să includă cât mai multe alimente diferite care conţin proteine. „Pe lângă proteinele vegetale, ar trebui să includeţi şi fibre alimentare în dieta dumneavoastră, astfel încât acestea să contribuie la buna funcţionare a intestinului”, ne sfătuieşte expertul.