Alexandru Rafila: o testare în masă nu este posibilă

Publicat de MIRELA ROTAR, 19 noiembrie 2020, 13:08
Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, dr. Alexandru Rafila, a declarat astăzi, la Târgu Mureș, că este rezervat în ceea ce priveşte capacitatea de a organiza o testare în masă a populaţiei, după modelul Slovaciei.
Rafila a arătat că, la 10.000 de persoane care se infectează zilnic, nu se pot efectua anchetele epidemiologice și, în plus, se face acelaşi număr de teste la 10.000 de persoane ca şi la 5.000 de persoane.
Vi se pare, din punct de vedere organizatoric, ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate că ar exista un singur element care să vă dea o indicaţie că actuala conducere a Ministerului Sănătăţii şi Guvernul României sunt capabile să organizeze o campanie de testare a populaţiei într-un timp foarte scurt? Mie, personal, nu mi-a dat această senzaţie. Apropo de testarea întregii populaţiei cu teste antigenice, acesta identifică pacienţii cu încărcătură mare virală, deci nu cei care au o încărcătură mică virală, care este caracteristică de obicei pacienţilor asimptomatici. Există un anumit impact pozitiv al unei astfel de campanii cu două sau trei condiţii: prima este să poţi să o organizezi. Noi nu am reuşit să organizăm şcolile sau pieţele, care sunt limitate ca număr, şi ne propunem să facem o campanie de vaccinare la nivel naţional. Nu cred că este posibil.
În Slovacia, rata infectării cu coronavirus a scăzut cu mai mult de jumătate ca urmare a campaniei de testare în masă și a carantinărilor.
Raluca Creţ