Alertă în Mureș după ce au fost găsite zeci de kg de pești morți

Publicat de APETRI MARGARETA, 15 mai 2024, 12:16 / actualizat: 15 mai 2024, 15:21
Aceștia au fost observați la începutul acestei luni în pârâul Luț din zona comunei Batoș, de către reprezentantul Asociatiei Judetene a Vânătorilor si Pescarilor Sportivi Mureș, Gheorghe Maier, paznic în zona Reghin.
El a remarcat că majoritatea peștilor, din speciile Grindel, o specie pe cale de dispariție, Clean, Mreană, Porcușor sau Morun, erau puiet din reproducția de anul trecut, de ordinul zecilor de kilograme:
Pe 2 mai am început să găsesc primii pești morți, am sunat la 112 au venit autoritățile și se fac cercetări. Pe o distanță de 8 km au murit toți peștii și s-au ridicat 50 și ceva de exemplare. Eu la o zi după aceea am recoltat 6 kg de puieți, predați la DSV, după care a treia zi am găsit o cantitate imensă pe care nu am putut să o recoltăm, era deja intrată în putrefacție.
Gheorghe Maier spune că și în urmă cu trei ani s-a petrecut un fapt asemănător, numărul de pești morți a fost însă mai mic și nu s-au găsit cauzele acestor decese.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, prin reprezentantul său Cristian Stoica, confirmă preluarea de probe de pește mort din pârâul Luț, pe care a trims-o la un laborator specializat din București:
Probele sunt trimise la laboratorul de referință de la București. Nu au fost păstrate să se facă analize la noi, s-au trimis acolo. Ele cred că s-au transmis joi sau viner, săptămâna trecută, chiar eu le-am semnat.
Poluarea apelor s-a produs în județul Bistrița-Năsăud, fiind afectat pârâul Luț, din județul Mureș.
Directorul Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Grațian Morariu, susține că vor lua măsuri după ce se va pronunța Administrația Bazinală de Ape Mureș:
Au fost luate probe de apă de la ABA, să vedem despre ce a fost vorba. În zona fabricii de lapte nu am găsit urme de poluare, poate de la 2 km în amonte de undeva au început apele să fie colorate. S-ar putea să fie spălate ceva pesticide, s-ar putea să fi golit cineva o cistern. Să vedem analizele, despre ce a fost vorba și funcție de asta, dacă reușim să identificăm făptașul, îl sancționăm.
Potrivit IPJ Mureș a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de poluare accidentală, faptă prevăzută la O.G.195/2005 privind protecția mediului.
Autor: Valeriu Russu