Alergiile și intoleranța alimentară, tot mai frecvente
Publicat de MIRELA ROTAR, 4 mai 2018, 12:26
Asociația Română de Nutriție și Dietetică (ARoND) în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie derulează, astăzi și mâine la Tîrgu-Mureș, a V-a ediție a Conferinței Naționale de Nutriție și Dietetică.
Participă peste 150 de dieteticieni, medici de familie, medici specialiști, profesori, biologi, chimiști, precum și tineri rezidenți sau studenți .
Printre cei care vor susține prezentări și ateliere de lucru se numără un lector de la Universitatea din Chicago, dar și zece lectori de la universități din țară.
„Abordări nutriționale actuale în alergiile și intoleranțele alimentare” este tema conferinței din acest an, o temă mai nouă, dar deosebit de actuală, spune organizatorul evenimentului, președintele ARoND, Florina Ruța:
Consider că este o bună ocazie ca dieteticienii și viitorii dieteticieni să afle mai multe detalii despre cauze declanșatoare, factori de risc, profilaxie, mecanisme fiziopatologice, terapie dietetică, ceea ce îi interesează pe ei. Nu am date exacte statistice dar se pare că, din ceea ce citesc, că trendul este crescător și tot mai multe persoane, mai ales copii, sunt afectați de aceste alergii și intoleranțe alimentare.”
Dieteticienii nu au însă un statut clar în România iar testările pentru aceste afecțiuni nu sunt decontate de Casă, spune președintele Asociației Medicilor de familie din județul Mureș, Remus Șipoș:
Așteptăm să apară o dată normele de punere în aplicare a legii dieteticianului încât ei să aibă un cod CAEN și să fie prezenți în cabinetul nostru. Dorim ca activitatea medic de familie-dietetician să fie una complementară. Ar fi foarte logic și în interesul pacientului ca după ce medicul de familie își închide cabinetul, acest cabinet să se deschidă pentru consilier nutrițional. De consilier nutrițional au nevoie toți cei bolnavi cronic și care își doresc un stil de viață sănătos.”
La ora actuală, în România dar și în alte țări avansate, populația se confruntă cu numeroase cazuri de alergii și intoleranțe alimentare, cele mai frecvente cazuri fiind în rândul copiilor.
Creșterea numărului de cazuri au o strânsă legătură cu civilizația, alimentația procesată și creșterea gradului de confort, alergiile fiind numite de către specialiști și ”boala mâinilor curate”.
Revine președintele Asociației Română de Nutriție și Dietetică, Florina Ruță:
Motivele nu cred că sunt încă exact elucidate dar probabil că e și stilul de viață al omului modern, cu urbanizarea, cu alimentele care au mai mulți aditivi și care nu sunt întotdeauna controlate, poate și lipsa de mișcare. Împreună au contribuit, în timp, la dezvoltarea acestor afecțiuni. Poate și medicamentele sunt o cauză dar aici nu este domeniul nostru, al dieteticienilor să comentăm despre medicamente…”
Specialiștii spun că un copil din 20 este alergic la unul sau mai multe alimente în Europa, iar numărul este în creștere alarmantă, inclusiv în România, deși nu există astfel de statistici.
Cele mai frecvente intoleranțe sunt la gluten și lactoze. O explozie a acestor afecțiuni s-a produs în ultimele două decenii iar în următorii ani cazurile s-ar putea dubla, susțin specialiștii.
Cristina Bulbescu