”Alege inteligent, mănâncă sănătos!”
Publicat de Rotar Mirela, 4 noiembrie 2024, 12:56 / actualizat: 4 noiembrie 2024, 14:18
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) va derula, pe parcursul lunii noiembrie, o campanie națională privind promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase, în scopul informării elevilor și părinților despre beneficiile unui stil de viață sănătos pentru prevenirea apariției obezității.
Și în județul Mureș se desfășoară activități de informare în acest sens, în special în școlile lipsite de medic școlar, din mediul rural.
Medici de la Promovarea Sănătății merg în această săptămână la Luduș, precizează șeful DSP Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
,,Direcția de Sănătate Publică Mureș va organiza în fiecare săptămână acțiunea în unitățile școlare de promovare a unei alimentații sănătoase. De asemenea, vom distribui toate materialele informative primite către toate unitățile administrativ teritoriale pentru diseminare la nivelul școlilor din județ, către medicii de familie, către personalul din Asistență medicală comunitară… Mergem, în primul rând, în localități și zone unde nu este asistență medicală școlară.”
Târgumureșenii spun că au început să devină atenți la ce alimente cumpără și consumă. Alimentația corectă ar trebui să devină, însă, materie de studiu în școli, cred aceștia:
Medicii nutriționiști au sesizat că în ultimii ani apar tot mai multe de urgențe la spitalele mureșene din cauza diabetului. Sunt pacienți care nici măcar nu știu că au diabet.
90% dintre cazuri sunt diabet de tip II, adică se datorează obezității, lipsei de mișcare și stresului, precizează pentru Radio Tg.Mures șefa Compartimentului de diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Târgu Mureș, dr. Mariana Tilinca:
,,La noi, la Compartimentul de diabet, sunt multe cazuri care apar în urgență. Pur și simplu apare pentru alte cauze în camera de gardă la SMURD și în momentul respectiv i se pune acest diagnostic. Este un semnal de alarmă. Diabetul are ca punct de plecare obezitatea, respectiv stilul de viață sedentar, nesănătos.”
În țara noastră sunt circa două milioane de români cu diabet zaharat de tip II, dublu față de numărul pacienților înscriși în Registrul național de diabet.
Specialiștii de sănătate publică spun că alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice sunt factori de risc importanți pentru apariția altor boli severe, pe lângă diabet, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare ce duc infarct miocardic, accidentul vascular cerebral și cancere.
În consecință, 25% din decesele din România sunt atribuite factorilor de risc alimentari.
Pentru o viață mai sănătoasă se recomandă consum zilnic de cereale integrale, fructe și legume, precum și pește, de cel puțin două ori pe săptămână, și evitarea alimentelor sărate, grase și zaharoase.
Autor: Cristina Bulbescu
4 Infografic decidenti nutritie 2024
6 Pliant noiembrie 2024 adolescenti 2024
7 Pliant parinti nutritie 2024