Al 12-lea cuib al democrației, inaugurat la Tîrgu-Mureș
Publicat de radiomures, 3 februarie 2016, 19:22
Conferința de lansare a avut loc în această după-masă în spațiul pus la dispoziție de Biblioteca Județeană Mureș.
Cuibul Democrației din Tîrgu-Mureș este inspirat de o instalație de artă amenajată de Mark Reigelman în vecinătatea Bibliotecii Publice din Cleveland și urmărește promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească.
Este vorba de un loc neutru unde cetățenii, dar și organizațiile non-guvernamentale se pot întâlni pentru a purta discuții constructive legate de problemele civice cu care se confruntă.
Proiectul a fost gândit de Fundația Progress pornind de la faptul că un studiu din 2013 arată lipsa de implicare a cetățenilor în problemele comunității din care fac parte, spune reprezentantul Fundației, Ovidiu Ană:
Ideea proiectului a apărut de la o cercetare a Fundației Multi Media, un raport în care se spunea că românii își doresc să facă multe lucruri, își doresc să-și îmbunătățească viața în comunitate, însă văd mai degrabă să fie făcut de altcineva. Am stat și ne-am gândit, oare acești români știu cum să facă lucruri, cum să schimbe ceva în comunitate? De asemenea, dacă acești oameni își doresc să facă ceva au unde să se întâlnească. Am zis hai să facem acest cuib în biblioteci, cuib al democrației, un loc unde oamenii să învețe competențele civice.”
Proiectul nu urmărește crearea unor cetățeni agresivi, ci a unor cetățeni activi, spune directorul Bibliotecii Județene Mureș, Monica Avram:
Proiectul ”Al treilea spațiu” de fapt Cuibul Democrației este unul care își propune să transforme cetățenii pasivi la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, în cetățeni activi. Activi nu în sensul de agresivitate, nu în sensul de aruncarea sau blamarea celui de lângă tine că nu face suficient de mult, ci cetățenia activă în sensul cel mai pozitiv al cuvântului adică putem împreună să facem lucruri mai multe, mai bune și mai frumoase decât dacă suntem de unii singuri.”
ONG-urile tîrgumureșene au primit cu bucurie inițiativa și o parte din membrii lor au și participat la un curs de competențe civice pentru a lucra ca voluntari în cadrul Cuibului, spune reprezentantul Clubului ”Și noi putem reuși”, Avram Tripon:
”Inițiativele se țin lanț, câteodată sunt mai multe decât știm. Ne-am învățat să vedem mai mult jumătatea goală a paharului. Iată, cu această ocazie putem să vedem că de fapt jumătatea plină e întodeauna mai mare, mai ales dacă ne uităm prin prisma acestui proiect. Am avut ocazia să aflu de proiectul acesta, să mă implic în calitatea de voluntar, de cetățean activ. Dezvoltarea durabilă nu înseamnă numai aspectul economic, până la urmă cultura este cea care ne unește.”
Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR.
Acesta a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016.
Sanda Vițelar
Foto: Sanda Vițelar