Ai smartphone? Iată soluţia salvatoare!

Publicat de Corina Muntean, 19 noiembrie 2018, 08:30
Aveți probleme cu autonomia gadgeturilor? O nouă descoperire ne arată că bateria smartphone-ului poate rezista cu șase ore mai mult decât în prezent, iar asta este posibil deoarece oamenii de știință britanici au descoperit o modalitate prin care consumul poate fi redus cu peste 60%.
Ideea de bază care conturează această ipoteză este mutarea în serviciul cloud a unor aplicații care consumă bateria și scurtează durata de viață a acesteia. O astfel de reducere a consumului ar asigura mai multe ore de funcționare pentru telefon sau tabletă, informează Evenimentul zilei care citează un articol al publicației britanice dailymail.co.uk. Există anumite instrumente care ar putea identifica aplicațiile mari consumatoare de energie. Odată depistate acesta ar putea fi mutate în cloud printr-o „tehnologie” numită code-offloading.
Pentru un smartphone cu o baterie de putere medie, aplicarea unei astfel de tehnologii ar putea prelungi durata de viață a bateriei cu până la șase ore într-un astfel de „scenariu”, au afirmat cercetătorii. Oameni de ştiinţă de la Universitatea Aston din Birmingham au dezvoltat un software prototip care stochează datele aplicațiilor în cadrul unui serviciu de cloud. Părţi „înfometate de energie” ale aplicaţiilor sunt descărcate în cloud și lucrează „de la distanță” pentru smartphone-ul respectiv, reducând foarte mult consumul bateriei, odată ce o mare parte dintre componentele dispozitivului nu mai sunt utilizate permanent.
Până în prezent, am efectuat experimente pe două aplicații Android. Rezultatele noastre au arătat că poate fi redus consumul bateriei cu peste 60%, la un cost suplimentar de doar un megabyte de utilizare a reţelei. Pe a doua aplicație, aplicația a folosit cu 35% mai puțină energie, la un cost de mai puțin de patru kiloocteți de date suplimentare”,
a declarat autorul studiului, Albert Akbar.
Cloud-mobile nu este un concept nou, existând servicii precum Google Maps care accesează deja serviciile cloud pentru a furniza date și imagini. Întrebarea este: suntem pregătiți să împărțim aplicațiile și datele noastre cu serviciile de stocare de date în cloud? Sau ne temem că vom fi spionați mai precis decât neutilizând această descoperire?
Sursa: www.dailymail.co.uk
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean