Ai grijă când scoţi bani de la bancomat – cum îţi poate fi clonat cardul
Publicat de radiomures ☺ᵛᵇ, 22 ianuarie 2015, 22:34
Cardurile clonate, furate sau blocate în bancomat reprezintă noua tactică a hoţilor specializaţi în acest tip de fraudă. Jurnaliştii de la Daily Mail au publicat ultima metodă folosită pentru frauda cu cardurile de credit. Totul cu ajutorul unui device ce pare desprins din filmele cu agenţi secreţi. Cu o cameră în miniatură, un circuit şi o baterie mică, acest gadget provine de la telefoanele mobile şi este folosit de către hoţi pentru a clona carduri. Aceste mici device-uri sunt ascunse în bancomate şi înregistrează codul tastat de deţinătorul cardului. Acest device a dus la o creştere cu 3% în “industria” fraudei cu cardurile de credit din Marea Britanie în ultimul an.
Cum funcţionează?
După ce este scos din telefonul mobil, camera este ascunsă sub o carcasă falsă din tavanul unui bancomat. Înregistrează în secret clienţii în timp ce aceştia tastează PIN-ul, asta în timp ce hoţii privesc de la câţiva metri distanţă. Camera video este apoi folosită alături de un device separat plasat deasupra slotului de care care fie blochează, fie clonează cardul, oferindu-le hoţilor toate informaţiile necesare pentru a le goli conturile clienţilor băncii. Deşi poliţia sfătuieşte potenţialele victime să caute orice le poate provoca suspiciuni, ei avertizează împotriva ridicării acelor device-uri pentru că hoţii ar putea să îi urmărească pentru a le recupera. De foarte multe ori, device-urile pot fi încărcate cu date ce ar putea valora mii de lire sterline dar, mai ales, i-ar putea incrimina pe hoţi.
Mărimea acestor fraude a fost demonstrată luna trecută când doi români ce aparţineau unei bande ce se ocupă cu astfel de fraude au fost condamnaţi la 6 ani de închisoare cumulat. Ei fuseseră arestaţi după ce ofiţerii de poliţie au descoperit peste 5.000 de carduri clonate şi echipament pentru clonare şi carcase false. Valoarea cumulată a cardurilor furate era de peste 2 milioane de lire sterline. Iar aceste fraude sunt în creştere în Marea Britanie. Fraudele cu carduri furate sau pierdute a crescut cu 3 procente până la 29,2 milioane de lire în 2014, cu un milion în plus faţă de 2013. Fraudele cu carduri clonate au crescut cu 4% până la 24,2 milioane de lire.
Cum poţi evita frauda?
– Dacă observi ceva neobişnuit în legătură cu bancomatul sau sunt semne că acesta a fost modificat în vreun fel, nu îl folosi. Cheamă poliţia imediat.
– Fii mereu alert şi pune siguranţa personală pe primul plan. Dacă cineva te urmăreşte, opreşte tranzacţia şi mergi la alt bancomat. Nu accepta ajutor de la străini cu intenţii aparent bune şi nu te lăsa niciodată distras.
– Stai aproape de bancomat. Mereu blochează cu mâna liberă tastatura şi foloseşte-ţi corpul pentru ca nimeni să nu vadă atunci când introduci PIN-ul.
– Odată ce ai completat tranzacţia, pune banii şi cardul la locul lor înainte să părăseşti zona bancomatului.
– Dacă bancomatul nu returnează cardul, sună imediat la bancă; varianta ideală este să-ţi foloseşti telefonul mobil în timp ce stai în faţa bancomatului.(www.independent.md)
RADOR
Sursa foto: mytex.ro