Agricultura ecologică este un mod de a supravieţui în perioada de criză.
Publicat de radiomures, 14 decembrie 2010, 00:00
Acest lucru l-au experimentat Dan şi Tincuţa Cismaş, administratorii unei ferme ecologice din zona Sighişoarei, jud Mureş, care de câţiva ani de zile se ocupă intensiv de agricultura organică.
Aceştia au luat în arendă mai multe hectare de pământ, astfel că acum au circa 30 de hectare certificate ecologic.
Pe lângă cultivarea legumelor, a ceaiurilor, a trandafirilor, din care fac dulceaţă, la fermă sunt şi câteva zeci de animale care produc îngrăşământul natural, atât de necesar pentru pământ.
Dacă bărbaţii se ocupă de muncile mai grele ale câmpului, femeile sunt responsabile cu obţinerea răsadurilor, cu îngrijirea legumelor şi cu prepararea produselor lactate sau vegetale.
Ziua lor de lucru este de cel puţin 16 ore, însă oamenii nu se plâng deoarece fac ceea ce le place, reuşesc să supravieţuiască în aceste vremuri de criză şi, în plus, familia stă unită, spune Tincuţa Cismaş.
Pe lângă ajutorul dat de membrii familiei şi de oamenii din sat, administratorii fermei ecologice din Mureş au apelat la o organizaţie internaţională care se ocupă cu promovarea voluntariatului la fermele ecologice.
Cristina Bulbescu