Agricultura mureșeană are îngrășăminte pentru acest an, dar prețurile vor fi cu o pătrime mai mari
Publicat de MIRELA ROTAR, 11 martie 2022, 11:17
Agricultura județului Mureș nu va duce lipsă de îngrășăminte chimice în acest an, în ciuda crizei ce se preofilează din cauza războiului din Ucraina, unul din marii furnizori de astfel de produse. Asigurarea vine din partea directorului adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu.
Aceasta spune că în pofida sistării activității Combinatului Azomureș Tg.Mureș încă acum 3 luni, există stocuri de îngrășăminte:
Deși am crezut la un moment dat că o să fie mari probleme în aprovizionarea cu îngrășăminte, totuși la această oră în județul Mureș avem patru distribuitori care au în stocuri de îngrășăminte chimice, iar fermierii noștri nu trebuie să-și facă griji din acest punct de vedere fiindcă vor găsi îngrășămintele necesare. Prețurile vor crește oricum, datorită situației pe care o avem în aceste zile. Ele vor fi cel puțin cu 20-30 la sută mai mari decât până acum.
Ileana Gușatu a mai anunțat că ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a avizat introducerea pe piață a 70 de tipuri de fertilizanți din import, deci nu ne vom confrunta cu o criză a îngrășămintelor.
Din perspectiva Combinatului chimic Azomureș, dacă stocurile de fertilizați asigură campania agricolă de de primăvară, problemele pot apărea din toamnă, cu efecte negative asupra producției agricole din anul viitor.
Purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior:
În anumite zone ale țării există stocuri, dar în Transilvania ele sunt mai mici, dar această campanie de primăvară poate să treacă. Ce este mai periculos se poate întâmpla pentru culturile de toamnă și pentru asigurarea hranei în 2023. Am solicitat un dialog cu autoritățile, prin care propunem identificarea cât mai rapidă a soluțiilor pentru ca gazul natural să fie o resursă pentru Azomureș, indiferent că este gaz românesc sau poate fi adus din import pe altă cale decât Rusia. Statul ar trebui să ajute în acest moment, nu Azomureșul ca și companie, cât agricultura românească.
Alimentele se vor scumpi drastic dacă agricultura nu va fi la fel de performantă ca anii trecuți, atrage atenția reprezentantul Azomureș, care precizează că acum minusul pe piața de îngrășămite este de 500.000 de tone.
Autoritățile dau asigurări că România nu este în situația de a rămâne fără hrană.
Valeru Russu