Agricultura de precizie

Publicat de Corina Muntean, 9 aprilie 2019, 19:30 / actualizat: 21 iulie 2020, 11:29
În contextul creșterii populației globale și a consecințelor negative survenite în urma schimbărilor climatice, nevoia de hrană devine tot mai mare. Dar, în același timp, terenul cultivabil scade pentru că suprafețele locuibile se extind tot mai mult, în special în mediul urban. Agricultorii din întreaga lume sunt puși în fața acestei mari provocări. Soluțiile se află la îndemâna lor: agricultura intensivă și digitalizarea proceselor.
Specialiștii din domeniul agricol caută cele mai bune soluții pentru creșterea producției și eficientizarea resurselor. Anual ei decid ce instrumente și ce tehnologii vor utiliza pentru a obține cele mai bune și mai productive culturi.
Agricultura de precizie, nu cea făcută după ureche, cum e la noi, presupune un proces de colectare și analiză a datelor, în etape, din offline în online. Toate datele colectate prezintă informații reale care pot evidenția nevoi distincte de administrare și analize complexe, atenția mutându-se în prezent de pe o întreagă parcelă pe secțiuni de interes ale acesteia. Având o multitudine de date la dispoziție, un fermier știe întotdeauna cum să semene diferențiat pe parcela sa, ce tratamente să aplice, cum și unde să mențină umiditatea, cum să varieze activitățile și altele. Faptul că fermierii pot lucra îndeaproape cu anumiți indicatori specifici pentru a obține cele mai bune rezultate reprezintă un punct forte al agriculturii de precizie care facilitează maximizarea potențialului unei recolte. Pentru a obține cele mai bune rezultate fermierii din întreaga lume au la dispoziție o platformă digitală multidisciplinară, Climate FieldView. Aceasta este disponibilă și în limba română și prezintă o serie de instrumente ce simplifică administrarea fermei.
Dacă până acum se discuta în agricultură despre producție per hectar, platforma digitală schimbă regulile jocului și promite foarte mult: asimilarea și analiza de informații multistrat metru cu metru. Fermierul știe astfel, în detaliu, totul despre ferma lui și ia decizii avizate despre cum, când și ce resurse să aloce. Tehnologia Climate FieldView funcționează pe utilajele compatibile, de la semănare, până la recoltare, când transmite live pe tabletă sau pe telefonul mobil rezultatul obținut în funcție de fiecare tip de sămânță, de parcelă și de condițiile din teren. Opiniile fermierilor de peste tot sunt că viitorul agriculturii stă în digitalizare. Pentru a avea un termen de comparație, în urmă cu 10 ani, un fermier trebuia să verifice tot terenul la pas pentru a găsi problema, iar apoi să lucreze împreună cu parteneri pentru a găsi potențiale soluții. Fermierii români sunt din ce în ce mai deschiși în a se ralia la tendința globală de digitalizare a agriculturii.
Un studiu realizat de The Climate Corporation în 2017, pe un eșantion de 150 de fermieri români ce exploatează peste 96.000 ha din cele mai performante zone agrare ale țării, a relevat că în cadrul fermelor medii și mari, 75% dintre respondenți folosesc telefonul mobil în fiecare zi și 68% computerul în fiecare zi. Deci, deja fermerii s-au acomodat cu tehnologia și pot să treacă la etapa următoare, la agricultura de precizie.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.climatefieldview.ro