Agricultorii mureșeni speră la un an agricol bun, cu profit mai mare

Publicat de Rotar Mirela, 15 iunie 2022, 16:04
O parte din agricultorii mureșeni s-au întâlnit astăzi la Seuca, la Ziua Grâului, eveniment care le-a dat posibilitatea să se întâlnească cu distribuitorii de semințe și produse chimice, să întrebe și să găsească soluții mai bune pentru o agricultură mai profitabilă.
Ei spun că deocamdată anul agricol pare bun și speră că vor obține profituri mai mari ca anul trecut, pentru că, la nivel internațional, prețurile la cereale sunt în continuă creștere.
Sunt însă îngrijorați de secetă, care nu permit culturilor să se dezvolte la potențial maxim.
Marian Pogăcean, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureş:
Pare un an agricol bun, nu știm cât va influența perioada aceasta mai călduroasă și de ploi mai puține. Este secetă pedologică și, în orice caz, producția de anul acesta nu a fost ca cea de anul trecut. Anul trecut a fost o excepție, lucrez de 40 de ani în agricultură, dar așa ca anul trecut… Anul acesta deocamdată arată bine, chiar foarte bine, dar seceta aceasta va duce la boabe mai mici, nu bine umplute, deci vor fi și producții ceva mai mici. Ce avantaj avem, deocamdată, dacă se mențin prețurile, pentru noi, pentru fermieri, prețurile acestea sunt o adevărată mană cerească.
Balogh Joszef vede un viitor sigur în agricultură. Cultivă suprafețe mari în zona Gornești dar se gândește tot mai mult la introducerea irigațiilor, pentru culturi mai sigure.
În primul rând, cred că depinde foarte mult de semănat și de pregătirea terenurilor. Azi toamnă și iarnă am pregătit terenul și în primăvară a rămas numai un finisaj și semănatul. Am câteva parcele foarte bune și, unde e mai slab, acolo foarte repede cred că vom proceda la irigații. Am câștigat un proiect, un proiect mic, nu bani mulți, și voi investi în irigații. Încă două-trei săptămâni nu va fi timp favorabil pentru ploaie.
La Seuca au pus țara la cale peste 100 de fermieri. Ei au avut ocazia să inspecteze diferite loturi de cereale și să decidă bine informați ce vor cultiva anul viitor. Reprezentantul organizatorilor, Gheorghe Boțoman, consultant tehnic al Dafcochim Agro:
Am dorit să oferim o platformă cu toată genetica existentă la ora actuală în România, specifică zonei Transilvaniei, pentru că este foarte important să cultivă soiuri în general și de cereale, în special, care sunt adaptate la condițiile pedoclimatice din Transilvania. Asta ne-am dorit și avem un număr de peste 100 de soiuri de cereale.
Următoarea întâlnire de acest gen va avea loc în toamnă, dar va fi dedicată în primul rând cultivatorilor de cartofi.
Raluca Creț