Agricultorii mureșeni, convinși de autorități să se asocieze
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 iulie 2018, 12:14
Ministerul Agriculturii atrage atenția că micii fermieri din România trebuie să înţeleagă că doar dacă se vor asocia își vor putea vinde produsele avantajos și vor putea încheia contracte cu marile lanţuri comerciale.
Fermierii nu sunt însă de aceeași părere. Președintele Federației Naționale a Agricultorilor din România, Viorel Matei, consideră inițiativa ministerului ca fiind una mai mult politică.
Acesta susține că Legea cooperativelor, apărută în 2004, nu stimulează asocierea agricultorilor, ei ajungând să plătească impozit aproape dublu:
Atâta timp cât guvernele nu vor lua măsuri pentru stimulare, aceste coooperative se vor face punctual și pe interese de grup. Trebuie asigurată o fiscalitate predictibilă pe cel puțin 5 ani, o protecție corectă din partea ministerului asupra producției autohtone, accesul la credite la băncile acreditate de către Guvern, care să nu depășească o dobândă de 5%. Legislația nu e mult de schimbat dar nu e dorință.
În județul Mureș sunt semne că agricultorii au înțeles importanța asocierii, dar încă nu s-a constituit propriu-zis o cooperativă.
Oamenii sunt reticenți la denumirea care îi duce cu gândul la vechile CAP-uri, spune directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus.
Deocamdată, singura zonă din județ în care oamenii au reacționat pozitiv este cea din jurul comunei Rîciu, arată Ioan Rus:
În zona de câmpie, Râciul cu comunele care sunt în zonă, e un proiect de colaborare, de căutare a unui sediu. Am avut o întâlnire și cu primarii din județ. Nu fug de idee, sigur ei încă nu sunt lămuriți ce înseamnă cooperativă, nu e CAP-ul acela când vine și-ți ia pământul și pune el ce vrea. E o formă asociativă în care fiecare produce ceea ce consider necesar, se aprovizionează cu semințe, îngrășăminte, combustibil în comun, iar valorificarea se face prin cooperative. Vorbim aici cultură de grâu, de legume, de lapte, produse lactate.
În 2016, Legea cooperatiei agricole a fost modificată și completată, permițând și persoanelor fizice să intre în asocieri. Însă producătorii au cerut modificări la Codul Fiscal, astfel încât cooperativa să poată negocia direct prețul la motorină de la distribuitori, dar și să beneficieze de punctaj suplimentar la investitiile prin PNDR.
Valeriu RUSSU