Agresiunea asupra silvicultorilor, pedepsită mai aspru
Publicat de Corina Muntean, 7 ianuarie 2022, 14:48
După trecerea prin Parlament, Legea de modificare a Codului Penal prin care ultrajul asupra pădurarilor este sancţionat cu pedepse majorate a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, Silviu Geană s-a declarat mulțumit doar pe jumătate. El a precizat că vor fi probleme legate de dotarea personalului:
Prin această modificare a Codului Penal, se urmărește aplicarea acelorași sancțiuni ca și în cazul jandarmilor și a polițiștilor. Această lege în anumite situații poate descuraja infractorii silvici, însă dacă Statutul personalului silvic ar fi respectat, aceste cazuri de agresare a silvicultorilor ar fi tot mai puțin prezente. E necesară dotarea personalului silvic cu armament, cu uniforme de serviciu, cu mijloace de transport, de comunicație, pentru ca el să fie apărat în apărarea pazei pădurilor. Avem direcții silvice, de exemplu din Suceava, Neamț, Bacău, care nu au primit uniformă cu anii.
Pădurarii reclamă faptul că li s-a interzis să poarte puști în paza pădurilor, și că abia anul trecut au început să se aloce bani de la Romsilva pentru ca direcțiile silvice să primească pistoale.
Pe lângă agresorii umani, pădurarii nu se pot apăra nici de animalele sălbatice, cei mai periculoși și numeroși fiind urșii, subliniază Silviu Geană:
Subiectul legat de armament creează în continuare discuții, pentru că printr-o hotărâre de Guvern, nedreaptă spunem noi, în anul 2018 acea categorie de armă de tip AKM cu țeavă lungă a fost retras, și de atunci jumătate din personalul silvic care apără pădurile țării, merg fără niciun fel de protecție. Vedeți ce se întâmplă cu atacurile de urs, cu atacurile de om. Abia în anul 2021 am reușit să determinăm conducerea Romsilva să dea dispoziția direcțiilor silvice să înceapă procesul de înzestrare, cu prioritate pentru armament. S-au început procedurile de achiziție și sperăm ca până la sfârșitul anului 2022 măcar această problemă de viață și de moarte să fie rezolvată.
O altă problemă pe care au semnalat-o sindicaliștii din silvicultură este iminenta concediere, complet nejustificată, susține Silviu Geană, a 415 silvicultori și muncitori.
Federaţia ”Silva” a reușit să amâne această decizie a Romsilva, o concediere ce trebuia să aibă loc în pragul sărbătorilor de iarnă pe motiv de reducere a cheltuielilor, în condițiile în care, conform sindicaliștilor, Regia Pădurilor mereu a fost pe profit.
Valeriu Russu