Agenția Spațială Română, implicată în eforturile de trimitere a astronauților pe lună

Publicat de MIRELA ROTAR, 3 martie 2022, 12:23
România a devenit ieri a 16-a țară care semnează Acordurile Artemis, prin care se angajează să contribuie la explorarea spațiului cosmic și trimiterea astronauților pe lună până în 2025.
Cu toate acestea, Agenția Spațială Română afirmă că posibilitatea de a avea un astronaut român în următorii 10 ani este redusă din cauza costurilor mari asociate aselenizării, aceastea ridicându-se la circa 1 milion de dolari/ kilogram.
România poate aduce însă contribuții importane misiunilor spațiale prin tehnologii critice, spune Marius Piso, președintele Agenției Spațiale Române:
De circa 15 ani, la Cluj se dezvoltă un sistem care înlocuiește cablurile din sateliții grei de telecomunicație. Un astfel de satelit are 7-8 tone, iar cablurile, grele și multe, sunt înlocuite printr-un wireless specializat, iar acest sistem este valabil pentru toată lumea, nu este nevoie de mai multe. Apoi avem și nanosisteme orbitale care se dezvoltă în București la Măgurele, iar prin acest sistem România participă în prezent la mai mult de 10 programe mai mari ale Agenției Spațiale Europene.
Printre misiuni se numără și o premieră mondială, care urmărește impactul unui obiect cosmic cu scopul de a-i schimba traectoria.
Printre misiuni este și misiunea spațială Hera, care se derulează în tandem cu misiunea americană, care va impacta un asteroid și va fi prima corecție controlată pe care umanitatea o aduce unui obiect cosmic, a precizat Marius Piso.
În prezent, în România exista circa 1.200 de specialiști care activează în sectoare din domeniul spațial, fapt care, consideră președintele Agenției Spațiale Române, dă țării noastre o posibilitate reală de afirmare în domeniu.
Vlad Todoran