Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că a lansat două baze nationale de date cu producătorii şi distribuitorii autorizati în Romania

Publicat de Corina Muntean, 17 februarie 2018, 17:11
Demersul vine pe fondul semnalelor trase de asociatiile de pacienţii privind dispariţia de pe piaţă a tot mai multor medicamente ieftine.
Reprezentanţii pacienţilor sunt nemulţumiţi şi de faptul că autorităţile de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu i-a consultat la elaborarea noului contract cadru pentru sistemul medical.
Reporterul RRA, Adriana Turea a vorbit cu preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu afectiuni autoimune, Rozalina Lepadatu despre principalele urgenţe de care statul ar trebui să se ocupe, în opinia pacienţilor:
Pentru Ministerul Sănătăţii şi sistemul de sănătate în general, problemele sunt majore. Criza imunoglobulinelor tot nu este rezolvată şi nu ştim cum va fi rezolvată şi, oricum, va fi rezolvată parţial, pentru că pacienţii cu boli autoimune beneficiază de terapie cu imunoglobulină doar când sunt în puseu; şi nu în mod preventiv, la trei luni cum se întâmplă în restul ţărilor civilizate.”
Noi avem pacienţi care de un an de zile nu au mai făcut terapia. Modalitatea în care se calculează preţul clar trebuie modificată pentru că avem dn ce în ce mai multe retrageri de medicamente din piaţă decât intrări şi în special medicamente ieftine pe care CNAS le-ar fi decontat cu preţuri foarte mici sau care de multe ori pacienţii şi le cumpărau direct din farmacie fără decontare.
Pe de alta parte, CNAS a anunţat că intenţioneză semneze protocoale de parteneriat cu asociaţiile de pacienţi pentru urmărirea modului în care se decontează serviciile medicale.