Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a menținut ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă
Publicat de Corina Muntean, 19 octombrie 2022, 11:04
După o creștere puternică în prima jumătate a anului 2022, perspectivele de creștere pentru economia României vor fi o provocare, spun reprezentanții agenției de evaluare.
Agenţia Standard & Poor’s a confirmat zilele trecute rating-urile suverane ale României la „BBB-/A-3” cu perspectivă stabilă. Analiştii agenţiei subliniază că economia României a înregistrat un avans puternic în prima jumătate a anului în pofida războiului din Ucraina, însă ritmurile de creştere ar urma să se reducă în următoarele trei trimestre. Reamintim că în urmă cu circa o săptămână și jumătate, o altă agenţie de evaluare financiară, Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria recomandată pentru investiţii.
Ce însemnă menținerea ratingurilor României din perspectiva economiștilor de la S&P? Potrivit acestora cererea internă va slăbi în următoarea perioadă, având în vedere inflația ridicată și sprijinul fiscal mai moderat ce va afecta consumul, rezultând o creștere reală de aproximativ 3% în 2023.
În fapt, inflația ar urma să se ridice la peste 13% în 2022 și la aproape 9% în 2023, reducând substanțial veniturile disponibile și, prin urmare, consumul. Drept urmare, creșterea salariului real în 2022 va fi negativă, iar în 2023 stabilă. Economia României va fi afectată de asemenea de creșterea economică mai mică a principalilor săi parteneri comerciali din UE, precum și de scăderea încrederii întreprinderilor, ceea ce va avea efecte asupra investițiilor sectorului privat.
Cu toate acestea, granturile europene disponibile, estimate la 25-30% din PIB-ul național vor rămâne un motor important de creștere pentru perioada de prognoză până în 2025. Partea bună este că piața muncii a rezistat în mare măsură, iar șomajul rămâne aproape de nivelurile prepandemice.
În același timp, România este una dintre cele mai autosuficiente țări din Europa în ceea ce privește producția de energie, cu mică dependență de Rusia. Producția internă de gaze naturale ar putea acoperi până la 90% din consumul anual. Înăsprirea politicii monetare a fost mai moderată decât în alte țări din regiune, iar intervențiile asupra cursului de schimb au ținut nivelul leul stabil în fața euro.
În perspectivă, S&P estimează că deficitul bugetar se va reduce sub 3% din PIB în 2025, de la 5,9% în 2022, iar datoria publică se va stabiliza sub 50% din PIB. Măsurile de sprijin care includ plafonarea prețului la energie ar costa până la 3% din PIB și vor fi finanțate parțial din taxele excepționale aplicate companiilor de utilități de stat, dar Guvernul își va atinge obiectivul fiscal datorită și creșterii ridicate a PIB-ulu și consolidării fiscale.
În viziunea S&P, economia României merge spre bine.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.