Agatul, vedeta expoziţiei Mineralia de la Târgu Mureş
Publicat de APETRI MARGARETA, 20 octombrie 2023, 12:55 / actualizat: 20 octombrie 2023, 14:38
La acest sfârşit de săptămână, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Târgu Mureş este gazda expoziţiei Mineralia, ediţia de toamnă.
Agatul este mineralul vedetă a acestei ediții.
Vizitatorii vor putea admira bijuterii din agat, pietre brute colorate natural, precum şi obiecte de decor realizate din această piatră, spune muzeograful Angela Săplăcan:
Vizitatorii vor putea admira diferite felii de agate, agate naturale sau agate colorate sintetic, agate brute, agate şlefuite pe o singură parte sau feliate, obiecte decorative. Agatul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în bijuterii datorită spectaculozităţii sale.
Intrarea la expoziţie este liberă, iar pasionaţii pot achiziţiona atât obiecte de colecţie, cât şi piese brute.
Culorile agatului pot fi: roşu cărămiziu sau roşu intens (nuanţa denumită „sânge de porumbel”); gălbui, galben sau maroniu – „agatul de Botswana”; violet palid; albastru deschis sau indigo; verde intercalate în alb = „agatul muşchi”. Culorile sunt datorate diferitelor elemente chimice incluse în masa agatului.
Structura agatul este definită de straturi concentrice sau neregulate formate in geode. La agatele cele mai fine, grosimea unui strat poate fi de sub 1 mm, alternanţa de culori oferind un desen exterior deosebit.
Mineralogic, agatul este o varietate de cuarţ microcristalin, crescut în geode din rocile magmatice sau sedimentare.
Agatele au fost exploatate si utilizate de oameni încǎ din antichitate, pentru vase, obiecte divesre, amulete şi nu în ultimul rând penru bijuterii. Canttăţi mari au fost exploatate în regiunea Idar-Oberstein, Germania, în Sicilia, Italia, iar in timpurile moderne în Brazilia. Ȋn Romania, cele mai frumoase agate apar în judeţul Hunedoara, regiunea Brad, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanți ai Muzeului Județean Mureș.
Autor: Sanda Vițelar