Afacerile se fac cu inițiativă nu doar cu bani
Publicat de Corina Muntean, 15 ianuarie 2019, 11:00
De câți bani ai nevoie ca să începi o afacere? Marea majoritate a oamenilor crede că …de foarte mulți. Sunt și câțiva care se încumetă să se lanseze pe câteva sute de euro. Depinde însă foarte mult, nu doar de curajul de a investi, ci de mediul în care îți dezvolți afacerea și mai ales de domeniul de activitate. Oricum, nu de idei ducem lipsă ci de inițiative.
Sunt persoane care consideră că nu pot lansa o activitate de business durabilă dacă nu au strânse măcar câteva mii de euro pentru a-și asigura cheltuielile necesare în primele 2-3 luni de funcționare. Alții se aruncă fără a sta prea mult pe gânduri, cu capul înainte, cu doar 100 de euro în buzunar. Un studiu realizat de compania de servicii financiare Kabbage din SUA, în rândul a 600 de fondatori de IMM-uri, dezvăluie faptul că mai mult de jumătate au decis să-și lanseze afacerea cu o sumă de cel mult 25.000 de dolari, arată start-up.ro. Totodată, o treime dintre aceștia au reușit să pună pe picioare un business investind chiar mai puțin de 5.000 de dolari. Același studiu subliniază că printre cele mai costisitoare afaceri pe care le poți deschide sunt restaurantele, cabinetele medicale sau business-urile cu activitate de producție, acolo unde investiția necesară pentru a porni afacerea se sittuează undeva pe la 100.000 de dolari. Totodată, afacerile pe care le poți deschide cu investiții minime de cel mult 5.000 de dolari, pentru cel puțin o jumătate de an de funcționare, sunt cele de liber profesionist din domeniul contabilității, cel al retailului online, construcțiilor sau amenajărilor.
Rețeta este valabilă și pentru români, unde, deși numărul afaceririlor nou înregistrate în 2018 față de anul 2017 a scăzut conform Oficiului Registrului Comerțului, setea de a încerca ceva nou îi împinge pe tineri să dea năvală la banii pentru afaceri oferiți de statul român, pentru înființarea de IMM-uri. La fiecare trei minute un nou proiect este depus pe aplicaţia Start-Up Nation 2018.
Conform statisticii, tinerii stau treji nopţile numai să-şi facă propria afacere pe banii statului. Cu toate că a 2-a sesiune de depunere a proiectelor s-a deschis doar în 27 decembrie, numărul proiectelor depuse a depășit deja numărul de locuri eligibile. Astfel, dacă în primul weekend din luna ianuarie, la zece zile după deschiderea aplicaţiei pentru înscrierea în programul Start-Up Nation 2018, circa 400 de tineri şi-au înregistat dosarele pe platformă, dornici să obţină finanţarea nerambursabilă de la stat, până ieri erau deja înscriși aproape 14.500 de solicitanți, arată datetele de pe site-ul Agenţiei pentru IMM. În total, zece mii de antreprenori vor putea obține, până în 12 februarie 2019, finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de lei prin intermediul programului Start-up Nation 2018.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Surse: www.start-up.ro, www.startupnation.ro