Afaceri de sărbători

Publicat de Corina Muntean, 24 decembrie 2018, 10:55
Decembrie este luna cadourilor în care dăm frâu liber fanteziei spre a ne pune în practică ideile generatoare de bani. Idei măreţe care pot să ne încarce de energie şi de bani. Dar mereu suntem puşi sub presiune când încercăm să răspundem la întrebarea: în ce se va transforma ideea, într-o afacere de succes sau într-o loterie?
În ziua de azi, o afacere fără un dram de risc nu există. Şi totuşi, merită încercată şansa. În această perioadă se vând foarte bine cadourile tematice, în genul sticlelor îmbrăcate în hăinuţe tricotate sau cănilor vorbitoare, în care dai forme interesante lucrurilor bizuindu-te pe abilităţi, pe imaginaţie şi migală. Reuşitele multor persoane, altăuri de unele eşecuri mi-a întărit convingerea că cine vrea cu adevărat poate obţine ce-şi propune, cu, răbdare, pasiune şi dăruire. Mai mult, o idee de genul acesta poate fi extinsă dincolo de forma unei mici afaceri de sezon. Evenimente ca să genereze cerere se găsesc tot timpul anului. Iar oamenilor le face plăcere să le aducă diverse cadouri celor dragi, de multe ori, fără să ţină cont de preţul mai ridicat când e vorba de produse inedite, chiar unicat.
Aşa că, dacă vă gândiţi să începeţi o afacere care presupune vânzarea de cadouri tematice, nu e târziu. Pentru că o afacere nu trebuie să fie considerată satisfacerea unui capriciu de moment, într-o perioadă în care vânzările se dublează. Trebuie să gândeşti mai departe de atât, să vezi dacă poţi avea continuitate la nivel de cerere şi dacă te poţi bizui pe furnizori. Mai cu seamă că dacă te dăruieşti cu totul businessului, vei fi ocupat non-stop. Iar acum, în această perioadă, a sărbătorilor, vei avea concurenţă serioasă, nu glumă. De aceea, depinde tine să te faci remarcat, să vinzi produse ori servicii inedite, de calitate, chiar unicat pentru a te diferenţia. Ca să faci bani, trebuie să te deosebeşti de concurenţă, să fii mai presus de ea şi să te faci vizibil.
Cum reuşeşti asta? Inventezi niste personaje care vor fi imaginea brandului tău, le dai viaţă prin imagini şi le faci cunoscute prin intermediul fluturaşilor şi cadourilor oferite copiilor de pretutindeni. Dacă sunt bine alese, în relaţie cu ceea ce produci şi vinzi, vei stârni interes, poate chiar zâmbete, iar banii se vor întoarce rapid din vânzări. Acum, rămâne de rezolvat partea cea mai importantă, respectiv ce producem pentru vânzare sau ce comercializăm. Un indiciu care ne-ar putea ajuta în această alegere, este evoluţia vânzărilor pe categorii de produse. Creşterea cererii în categoria produselor pentru copii, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi la electronice, electrocasnice şi IT în perioada sărbătorilor de iarnă, când coşul mediu de cumpărături pentru cadouri se îndreaptă către de 1000 lei ne spune încotro să ne îndreptăm cu ideile noastre. Numai de Crăciun se cheltuie în medie, peste 700 de lei.
Dacă totuşi, consideri că nu eşti destul de pregătit să începi acum afacerea pe care ţi-ai imaginat-o, las-o pentru la anul. Între timp, bucura-te cu familia şi prietenii tăi de frumuseţea sărbătorii Craciunului!
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.