Afaceri cu paie de hârtie

Publicat de Corina Muntean, 19 iulie 2021, 09:52
De cele mai multe ori oportunitățile zac aproape de noi, fără să băgăm de seamă. O afacere ridicată practic de la zero de un tânăr antreprenor vizează fabricarea de paie din hârtie pentru industria ospitalității. Și a mers atât de bine, încât, în prezent a ajuns la o capacitatea de producţie a fabricii de 2 milioane de paie de hârtie pe lună.
Tranziţia de la produse din plastic către cele biodegradabile şi grija pentru mediul înconjurător l-au determinat pe Gabriel Bălăceanu, un tânăr antreprenor, să pună pe picioare o fabrică în care produce paie de hârtie, în comuna Ceraşu, judeţul Prahova. De la primele utilaje, până la deschiderea sediului şi materia primă, fondatorul a investit în total 92.000 de euro. Banii au provenit din fonduri proprii, de la prieteni şi din programul Start-up Nation. Conform Ziarului Financiar, Gabriel Bălăceanu fabrică paie de hârtie sub brandul Harpai, pe care vrea să-l ducă la peste 70.000 euro afaceri în 2021. „Businessul a început în 2019. A plecat de la o idee cu un prieten, ne gândeam la noile trenduri şi ce se poate întâmpla în viitor. Am descoperit o nişă pe partea de reciclare şi plastic. Am decis să fac un business pe paie de băut din hârtie. Am făcut cerere de ofertă din China pentru utilaje şi de acolo a plecat totul“, a povestit Gabriel Bălăceanu. Paiele de băut sunt formate din trei straturi de hârtie. Zilnic pot ieşi dintr-un singur schimb de producţie circa 80.000 de paie, aceasta fiind capacitatea maximă. Pe măsură ce comenzile vor creşte, antreprenorul spune că poate angaja mai mulţi oameni pentru a se ocupa de fabricarea paielor. Până acum, produsele firmei au ajuns în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Sibiu, Sighetu Marmaţiei, domeniul HoReCa fiind cel ţintit de antreprenor. Conform tânărului antreprenor, principala provocare din business vine din faptul că trecerea spre ambalaje prietenoase cu mediul se face lent, iar oamenii au nevoie să se adapteze la noile tendințe. Iar anul 2020 a venit cu şi mai multă presiune, în contextul în care pandemia a ţinut închise afacerile din domeniul restaurantelor sau cafenelelor. „Totuși – spune întreprinzătorul – văd un trend crescător pe partea de ambalaje ecologice, sustenabile. E vorba şi de tranziţie de la plastic la produse biodegradabile. Sunt încrezător, apar mai multe proiecte care încearcă să facă o conştientizare despre ceea ce înseamnă aceste produse sustenabile.” Și, dacă ar trebui să pornească de la zero, Gabriel Bălăceanu ar investi tot în această afacere şi crede că antreprenorii locali trebuie susţinuţi să producă în România.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.zf.ro