Afacerea cu miere prelucrată după o reţetă inventată de un buzoian cucereşte România
Publicat de Corina Muntean, 13 mai 2022, 11:00
De regulă, atunci când vorbim despre businessul cu miere, ne gândim la tradiționalul lichid vâscos auriu produs de albine. Dar de ce să nu împingem imaginația puțin mai departe, pentru că afacerea cu miere prelucrată după o reţetă inventată de un buzoian cucereşte România.
Un produs pe bază de miere, în care sunt amestecate fructe şi plante aromatice printr-o metodă inventată de un buzoian, cucereşte piaţa românească a dulciurilor. Atelierele Melinis din satul Nişcov, comuna Vernești, județul Buzău, folosesc o tehnologie proprie de procesare a mierii. Rezultatul este o gamă complet nouă, cu caracteristici deosebite în arome, textură şi gust.
Conform publicației Adevărul, în cadrul fabricii Atelierele Melinis, îmbinarea mierii de albine cu fructele sau petalele de trandafir se face diferit față de cum se practică în alte fabrici de profil. După omogenizarea în malaxoare speciale, compoziţia este scufundată în recipientul plin cu miere din cea mai bună calitate. La aromatizare, pot fi utilizate şi alte fructe, precum gutuile, prunele sau vişinele, dar şi afine ori boabele de cătină. Rezultă melinis-ul, un sortiment unic pe piaţă, ajuns deja în fază de brevetare. Noutatea constă, printre altele, în metodele şi timpii alocaţi îmbinării elementelor din compoziţie.
Delicioasele produse au pătruns deja în câteva magazine de produse tradiţionale din țară şi urmează să fie promovate și la târguri alimentare. Un borcan de 230 g de Melinis costă în jur de 30 – 40 de lei. La mai puţin de un an după lansarea primelor sortimente de Melinis, portofoliul produselor realizate prin această metodă inventată de buzoianul Constantin Pascu se extinde rapid, în urma atragerii unor colaboratori din ţară. Potrivit sursei, împreună cu firme din Dâmboviţa, Braşov şi Vaslui, buzoienii au lansat conserve dulci pe bază de aronia şi miere polifloră, goji, dar şi un nou sortiment de miere cremă cu trandafiri.
”Valoarea tehnologiei se remarcă prin dezvoltarea continuă a gamei de produse. Iniţial am lucrat pe produse cu miere de salcâm şi fructe sau petale de trandafiri. Pe măsură ce am căpătat gustul şi priceperea experimentării, am obţinut combinaţii cu totul noi”, spune Constantin Pascu, inventatorul Melinis-ului.
În această vară, Atelierele Melinis au fost descoperite de câţiva producători români de fructe aromate sau de pădure care căutau modalităţi noi de conservare sănătoasă a produselor lor: o firmă din Dâmboviţa, care utiliează fructele în sucuri, pulberi şi în dulceţuri sau gemuri preparate clasic, una din Braşov, cu fabrica buzoiană a realizat deja două sortimente, aflate acum în străinătate pentru evaluare și una din Vaslui, prezentă cu produse de calitate în majoritatea marilor lanţuri de distribuire din ţară, dar şi în Germania şi Franţa.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.