Aeroportul internațional Brașov va avea și o infrastructură rutieră și feroviară

Publicat de Rotar Mirela, 11 iulie 2022, 11:34 / actualizat: 13 iulie 2022, 23:56
La Aeroportul internațional Ghimbav – Brașov se proiectează, de pe acum, conexiunile cu exteriorul, prin cale ferată și prin drumuri de acces către șoseaua de ocolire a orașului și autostradă, pentru curse de autobuz pe ruta Ghimbav – Brașov.
Cei 2,5 km de cale ferată au primit pentru realizare o finanțare de 150 milioane de euro. Apoi, se va avea în vedere un alt tronson feroviar, spre magistrala CFR către Sighișoara, a explicat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea:
Prin intermediul Ministerului Transportului, a CFR Infrastructură, în 2020 s-a lansat o achiziție pentru o legătură feroviară din Magistrala D200 între Brașov și Sibiu, de 2,5 km dublu electrificată. Actualul proiect, care a trecut printr-o hotărâre de Guvern aprobându-se indicatorii tehnico-economici, are o valoare de 150 milioane de euro. Avem lucrări care trebuiesc făcute pe traseul Bartolomeu-Ghimbav și Ghimbav- Codlea, toate se pot realiza în 24 de luni.
Prin toate aceste legături CFR pe care le va avea Aeroportul Brașov, se vor crea premisele dezvoltării în timp și a facilității de transport de mărfuri, apreciază administrația județului.
Zona cargo, la fel ca transportul de persoane, vor fi susținute prin conectarea Aeroportului de căile rutiere, a arătat președintele CJ Brașov Adrian Veștea:
Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri au în vedere realizarea unui segment rutier de 5 km care să pornească din ocolitoarea municipiului Brașov și să se lege cu tronsonul Brașov-Făgăraș din Autostrada A3, înainte de intrarea în Codlea. De asemenea, o modificare a viitoarei Autostrăzi A13 Brașov-Bacău va avea un punct de jocțiune cu DN 13 în zona ”Hanu din Ardeal”. DRDP propune realizarea din acest punct a unui drum de legătură spre terminalul Aeroportului de la Brașov.
Aeroportul din Brașov va fi inaugurat pe 1 octombrie când, potrivit Consiliului Județean Brașov, se va putea zbura, într-o primă fază, spre cinci destinații, operate de opt operatori aerieni, inclusiv Tarom.
Valeriu Russu