Administratorul azilului groazei din Bărdești era infirmieră la Institutul Inimii din Tg. Mureș
Publicat de APETRI MARGARETA, 1 august 2023, 14:20 / actualizat: 14 august 2023, 9:35
Jolan Pascu era, până astăzi, angajată ca infirmieră a Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, secția ATI, fiind în același timp și administratorul centrului rezidențial „Căsuța lu’ Min” din satul Bărdești, comuna Sântana de Mureș.
Aceasta avea atribuții de îngrijire a pacienților în spital și niciodată nu au fost probleme sesizate privind activitatea ei, a declarat pentru Radio Târgu Mureș managerul Institutului Inimii din Târgu Mureș, Mariana Ciorba:
Da, avem o angajată, Pascu Jolan, care este infirmieră în Compartimentul de ATI adulți a Secției de ATI adulți și copii care nu s-a mai prezentat la serviciu. Deci, trebuia să vină ieri în tura de noapte. Niciodată nu am fost încunoștințați oficial de anumite nereguli, nu au existat plângeri sau sesizări din partea colegilor, conducerii secției, pacienților sau aparținătorilor. Având în vedere comunicările de pe Portalul Justiției și măsura arestării preventive de 30 de zile, am luat măsura suspendării contractului dânsei.
În același dosar au mai fost arestați preventiv Flavius Pascu, angajat al IPJ Mureș și Cosmin Păpuc, angajat al Penitenciarului Târgu Mureș. Ambii au fost eliberați din funcții.
Aceștia sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
Conform anchetatorilor, până la acest moment, au fost identificate 56 de persoane cazate în spațiile asociației Re-Min care deține cele două centre de la Bărdești și Platoul Cornești.
Majoritatea beneficiarilor erau în evidența DGASPC Maramureș, 17 dintre ei fiind covăsneni.
Potrivit conducerii DGASPC Covasna, în urma monitorizării și a controalelor efectuate de către organele de control nu s-a constatat nici un caz de maltratare la beneficiarii din Covasna.
Potrivit IPJ Mureș, persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţia din Mureș au fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei.
Autor: Cristina Bulbescu