Administratorii de blocuri sunt în ilegalitate, susține deputatul PMP de Mureș, Marius Pașcan
Publicat de Corina Muntean, 22 februarie 2019, 16:18 / actualizat: 27 februarie 2019, 12:10
Parlamentarul a adresat o interpelare ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, prin care atenționează că administratorii nu sunt atestați profesional.
Centrul Regional de Formare a Adulților a cerut aviz Ministerului Muncii pentru organizarea de cursuri de calificare, după ce această meserie va fi inclusă în nomenclator , a mai spus Marius Pașcan:
Odată cu adoptarea legii, toți administratorii de Asociații de proprietari din țară sunt în situație de ilegalitate. Ei nu sunt atestați profesional și nu s-a făcut nimic în acest sens, trebuiau să apară normele metodologice de aplicare, să se desfășoare cursuri de specializare pentru a-i atesta pe acești administratori de asociații. Nu există nici în nomenclatorul meseriilor, că prin lege ar trebui să fie modificat și adăugată această meserie, de administrator de condominii.”
Marius Pașcan atrage atenția că administratorii de bloc sunt acum vulnerabili în fața locatarilor, care îi pot da în judecată pentru ocuparea fără drept a funcției.
Directorul AJOFM Brașov, Liliana Dragomir, e de părere că prin aceste cursuri de calificare s-ar face și o selecție mai riguroasă a lor:
Până acum nu am avut niciun fel de solicitare pentru un asemenea curs. Normal că trebuie ca Centrul Regional de Pregătire și Formare Profesională să se autorizeze pentru cursuri pentru cei care sunt la asociațiile de locatari, decât să fie vulnerabili acești oameni. Și se face și o selecție profesională și intelectuală, vizavi de acești oameni, că oricum, vrând-nevrând, de asta au fost și atâtea probleme, în privința banilor cu care au lucrat cei de la asociațiile de locatari, președinții. Și, încă o lacună, ei nu sunt în nomenclatorul de meserii.”
Secretarul general al Camerei de Comerț Mureș, Anca Giurgiu a precizat pentru Radio Tg.Mureș că instituția pe care o reprezintă poate organiza astfel de cursuri, dar așteaptă publicarea normelor de aplicare a legii.
Toate cursurile care au fost organizate până acum ar putea să nu mai fie valabile, spune Anca Giurgiu, pentru că noțiunea de ”administrator de imobil” se va schimba în ”administrator de condominii”:
Se pot organiza cursuri însă nu se știe dacă forma în care sunt organizate va rămîne valabilă. Nu se pot reautoriza cursuri noi sau nu e recomandabil să se autorizeze acum, până nu se reglementează foarte clar. Camera de Comerț Mureș este interesată să adauge în oferta ei de formare profesională cursul de administrator imobile, dar acest curs în curând va avea și titulatura modificată, pentru că va fi ”administrator de condominiun” cu noul nomenclator. Trebuie să așteptm să apară normele, să fim siguri că autorizațuia este valabilă și că este un curs care nu poate fi atacat.”
Printre schimbările aduse de Legea nr. 196 din 2018, se numără oligativitatea strângerii fondului de rulment pentru a putea asigura plăţile curente.
O altă prevedere este obligativitatea asociaţiilor de proprietari de a consolida şi moderniza condominiul, echipamentele, instalaţiile şi dotările, precum și reabilitarea termică a clădirilor.
Director executiv din Primărie, Dorin Belean susține că este eronată afirmația din care rezultă că toți administratorii de imobile sunt în ilegalitate. El precizează că toți administratorii de imobile din Tîrgu Mureș sunt atestați, iar certificatul de calificare profesională urmează să îl primească:
Afirmația potrivit căreia administratorii de imobile sunt în ilegalitate este eronată. Conform art 106 din Legea 196/2018, s-a dat un termen de 12 luni până la care ei trebuie să obțină certificatul de calificare profesională. În același timp, la trei luni de la data intrării în vigoare a legii adică 20 septembrie, Ministerul Dezvoltării Regionale trebuia să actualizeze standardul ocupațional privind ocupația de administrator de condominiu, adică, acum sunt în deplină legalitate acești administratori. Acest standard cu siguranță va stabili și structura cursului petru ocuparea funcției de administrator de condominiu.
Dorin Belean informează că Standardul ocupațional a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării, Primăria și Liga Asociațiilor Proprietari Mureș au făcut observații și propuneri de îmbunătățire!
Există în nomenclator meseria de administrator de imobile, iar prin Standardul ocupațional aflat în faza de aprobare este prevăzută ocupația de administrator de condominiu.
Valeriu Russu