Administrațiile publice mureșene nu au un sistem de reciclare a brazilor de Crăciun nevânduți
Publicat de Corina Muntean, 28 decembrie 2021, 16:11
În piețele din Tg. Mureș, vânzătorii își iau cu ei brazii nevânduți, a explicat șeful administrației piețelor, Valer Ujică:
Brazii nevânduiți și-i ia fiecare agent economic și-i duce, nu știu ce face cu ei, pe noi nu ne interesează, doar trebuie să ne elibereze terenul. Deci noi nu avem niciun control ce fac cu ei, pe urmă. Anul acesta în piețele din Tg. Mureș s-au oferit în jur de 2500 de brazi, din care s-au vândut mai puțini comparativ cu anii trecuți, întrucât au concurență mare cu supermaeketurile, care înainte cu câteva săptămâni comercializau brazi.
În Reghin, brazii sunt preluați de firma de salubritate, ca oricare alt deșeu menajer, a explicat șefa RAGCL, Adela Portik:
Noi, după Crăciun nu avem serviciu de compost al brazilor, noi îi ducem ca brazi verzi, în stația de transfer din Reghin, care este administrată de Sylevy Salubriserv. Așa se preiau, ca deșeu biodegradabil.
La Tg. Mureș există, însă, un retailer național care vinde brazi proveniți din pepinere proprii și care preia, după perioada Crăciunului, atât brazii nevânduți, cât și pe cei cumpărați anterior, pentru a fi reciclați, și transformați în compost.
Valeriu Russu