Administrația Bazinală de Apă Mureș intervine la inundațiile de proporții din sudul țării

Publicat de Corina Muntean, 3 aprilie 2018, 16:22
Specialiștii de la ABA Mureș au fost solicitați de Administrația Națională Apele Române să intervină în județul Teleorman, pentru a sprijini intervenția la digul de vest al Acumulării Suhaia.
Din cauza eroziunii accentuate, o parte din digul lacului riscă să se rupă, afectând mii de hectare de teren și mai multe localități din zonă.
O echipă de intervenție rapidă formată din 15 oameni a pornit din județul Mureș vineri după masă, cu o automacara, un trailer cu două motopompe de mare dimensiune și două camioane.
Directorul ABA Mureș, Cristian Bratanovici, a declarat că aceștia au intrat în acțiune imediat după ce au ajuns la Suhaia:
Deja în noaptea de vineri spre sâmbătă am intervenit, încercând să pompăm o parte din apa din lac spre Dunăre. Din păcate, intervenția noastră nu a fost de mare efect, pentru că aportul apei în lac a fost mult mai mare decât capacitatea tuturor pompelor și, în momentul de față, se încearcă o deversare controlată pe 5-600 de hectare de teren agricol. Dacă nu se face acest lucru, digurile care nu sunt diguri clasice de apărare, din cauza infiltrațiilor ar putea ceda, ceea ce ar însemna inundarea a 5-6000 de hectare și a câtorva localități.”
În acest moment se asigură permanență la cele două motopompe și se realizează alte lucrări contra cronometru pentru salvarea digurilor, a precizat Cristian Bratanovici:
Echipa de intervenție e la fața locului, oamenii sunt grupați în două ture, câte 7 pe ture, să putem asigura funcționarea permanentă a pompelor și intervenim și la lucrări hidrotehnice. Cei de acolo ne-au pus la dispoziție câteva buldoexcavatoare, un excavator și câteva buldozere. Încercăm să ținem situația sub control și, cu puțin ajutor de la bunul Dumnezeu, sper să rezolvăm și să scăpăm.”
În acest moment, pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor de Vest şi de Est ale lacului Suhaia sunt mobilizate peste 250 de persoane.
La revărsarea apei în fluviul Dunărea, se intervine pentru evacuarea acesteia cu ajutorul a 14 motopompe de mare capacitate, care ar putea evacua peste 13.000 de litri de apă pe minut şi pot refula apa la o distanţă de aproximativ un kilometru datorită furtunurilor din dotare.
Raluca Creţ