Adăposturile de protecție civilă, absente în mediul rural

Publicat de Corina Muntean, 10 februarie 2022, 15:47
În contextul tensiunilor ruso-ucrainene din ultima lună, autoritățile române au ridicat problema verificării buncărelor din România. Operațiunea se realizează anual, iar ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat zilele trecute, că „suntem pregătiți pentru orice situație”.
În județul Mureș sunt înregistrate 84 de astfel de adăposturi subterane și mai sunt amenajate alte circa 20 în diverse clădiri private, în administrarea unor operatori economici.
Multe dintre acestea au însă nevoie de reabilitare, arată purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, plt. adj Adrian Bloj:
În județul Mureș se află 84 de adăposturi publice, care sunt în subsolurile blocurilor de locuit, în administrarea Unităților Administrativ Teritoriale. Dintre ele, 71 de adăposturi sunt în Tg. Mureș, 10 la Sighișoara iar trei sunt la Reghin. Spațiile sunt vechi și necesită lucrări de reabilitare. În momentul de față, din cunoștințele noastre ele sunt goale, iar dacă sunt transformate în pivnițe sau spații de depozitare, de asta răspunde Asociația de proprietari.
Judeţul Braşov are 211 adăposturi civile, care la ordin de război, trebuie eliberate. În acest moment, adăposturile sunt folosite cu alte destinaţii, însă revenirea la scopul lor iniţial se face obligatoriu în 24 de ore, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, maiorul Ciprian Sfreja:
În judeţul Braşov avem 211 adăposturi de protecţie civilă. În timp de pace, adăposturile publice pot fi utilizate cu altă destinaţie. Precizez că legea prevede că în situaţii de urgenţă există obligaţia de a fi eliberate trebuie aduse la starea iniţială în maxim 24 de ore. Totodată, deţinătorii şi utilizatorii adăposturilor sunt obligaţi să îndeplinească măsurile stabilite pentru menţinerea adăposturilor şi a instalaţiilor utilitare în stare de funcţionare. Cele 211 de adăposturi sunt atât publice cât și private.
Potrivit MapN, în România sunt aproximativ 7.000 de adăposturi de protecție civilă, în care s-ar putea refugia maximum 2 milioane de oameni. Nu toate încăperile sunt însă și funcționale.
După 1989, subsolurile blocurilor au trecut în administrarea cetățenilor, care le-au transformat din spații de urgență în spații de depozitare.
Potrivit legislației, orice construcție nouă cu capacitate de peste 400 de persoane trebuie să aibă un adăpost pentru populație.
Valeriu Russu