Actuala coaliție guvernamentală ar putea pierde sprijinul UDMR

Publicat de Corina Muntean, 6 octombrie 2017, 20:24
Motivul e legat de respingerea de către coaliție, în Camera Deputaților, a amendamentelor propuse de Uniune la Legea nr. 215/2001, privind folosirea limbii materne în instituţiile publice. Acesta ar prevedea coborârea pragului utilizării limbii minorităților de la 20 la sută cât este în prezent la 10 la sută, în localităţile unde minorităţile reprezintă această pondere a populaţiei.
Ca atare, protocoalele de colaborare încheiate de UDMR la nivelul grupurilor parlamentare vor fi rediscutate, a declarat astăzi la Târgu Mureş, deputatul Csép Andrea:
Se face o evidenţiere a problemelor rezolvate şi nerezolvate din cadrul grupurilor parlamentare. Liderii de grupuri stau la masă şi discută posibilitatea prelungirii acestor protocoale de colaborare sau nu. Cred că după momentul de săptămâna aceasta, se vor reaşeza lucrurile şi trebuie să discutăm la nivelul grupurilor parlamentare ce facem mai departe, cum arată aceste legi, în ciuda faptului că ne-am propus să le ducem la bun sfârşit, pentru binele comunităţilor minoritare din România. S-ar putea să ne gândim cum va fi în viitor. Dar cu siguranţă vom discuta despre aceste protocoale.”
Csép Andrea a spus că afirmaţia potrivit căreia România ar fi o ţară model în ce priveşte situaţia minorităţilor ‘este falsă’ şi că respingerea amendamentelor şi a modificărilor la Legea 215, formulate de UDMR, ‘demonstrează foarte clar că majoritatea română a respins dialogul cu maghiarii”.
Deputatul Vass Levente, liderul UDMR Tîrgu-Mureş, a afirmat, la rândul său, că s-ar fi aşteptat ca amendamentele respective să fie susţinute nu doar de PSD, ci şi de restul partidelor parlamentare, şi de deputaţii aparţinând minorităţilor.
Credeţi că buna înţelegere care s-a conturat între domnul Dragnea şi domnul Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei, n.r.) cu susţinerea României a fost fără implicarea UDMR? Buna colaborare înseamnă reciprocitate şi ne-am fi aşteptat să fim susţinuţi nu numai de PSD şi de domnul Dragnea, ci şi de minorităţi, de liberali, USR şi de PMP. Pentru că în cazul în care comunitatea românească ajută maghiarii care sunt în minoritate absolută în comunităţile mici, nu în Secuime, atunci aşteaptă un viitor bun. Oare din 1 ianuarie, cu legea votată, vom putea avea ajutorul comunităţii româneşti pentru a îndeplini acele deziderate cuprinse în lege, de a putea folosi limba maternă în spitalele din Târgu Mureş?”
Liderii UDMR cred că, în cazul respingerii acestor amendamente, PSD s-a lăsat influenţat de discursurile naţionaliste, promovate de politicieni şi de mass-media.
Ei au arătat că România a ratificat Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, însă nu a transpus în legislaţia naţională prevederile acestei carte, iar proiectul UDMR viza exact acest aspect.
Valeriu Russu