Activități de integrare pentru circa 900 de ucraineni la MuresHub
Publicat de Rotar Mirela, 23 februarie 2023, 12:51 / actualizat: 25 februarie 2023, 12:09
Centrul unic de integrare și asistență socială a refugiaților din județul Mureș, MuresHub, are în evidență la această dată circa 350 de refugiați ucraineni iar majoritatea sunt copii și femei.
De la izbucnirea războiului, aproape 900 de refugiați au participat în ultimul an la programe de integrare în cadrul organizației.
Pe lângă programele de limbă, cluburile de gătit i-au apropiat cel mai mult pe ucraineni de mureșeni, precizează Marius Dumitrescu, reprezentantul MuresHub:
Suntem la un an de zile de când acest conflict armat a început iar persoanele care au ales județul Mureș ca domiciliu temporar au trecut în această perioadă prin mai multe etape, psihologic vorbind. Tot timpul s-au agățat de anumite zile de sărbătoare, cum ar fi Crăciunul sau Paștele ca să stabilească momente în care ei se vor întoarce acasă. Din păcate, nimeni nu știe cât va dura, în schimb trebuie să știm că aceste persoane nu au stat niciodată degeaba. În acest moment, în cadrul MuresHub există chiar un program de integrare cu mai multe componente. Sunt cursurile de limba română, avem clubul de limbă engleză iar o altă componentă a programului de integrare este aceea de a vizita muzee. Suplimentar, avem servicii precum asistență în identificarea unui loc de muncă și avem foarte refugiați care și-au găsit locuri de muncă. Foarte mult ne-a adus împreună work-shopurile de cooking, gastronomice.
Din MuresHub fac parte 15 organizații neguvernamentale din județul Mureș care și-au unit forțele în grupul de lucru “Uniți pentru Ucraina Mureș”, înființat în martie 2022.
Scopul organizației este de a amplifica eforturile și de a elimina risipa de resurse pentru Ucraina, tot prin acest grup fiind organizate și 7 transporturi cu ajutoare către spitalele din Ucraina, precum și un program local de asistență și orientare privind accesul refugiaților la serviciile medicale.
CristinaBulbescu