Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Activități complementare adresate dascălilor, într-un festival al educației la Brașov

Activități complementare adresate dascălilor, într-un festival al educației la Brașov
Foto: Foto: Cecilia Toma

Publicat de MIRELA ROTAR, 25 ianuarie 2019, 15:00 / actualizat: 26 ianuarie 2019, 15:42

Muzeul Pedagogic, deschis la finele anului trecut la Brașov, propune o primă ediție a unui eveniment de anvergură, ce va avea loc în perioada 5 februarie – 23 martie 2019, un festival dedicat educației, denumit EdFest.

Organizatorii au programat nu mai puțin de 12 ateliere, cu teme diverse, precum: dezvoltarea inteligenței emoționale, teatru, muzică, metode alternative de predare, educație civică în context electoral, valorizarea copiilor cu potențial ridicat. EdFest se adresează, în special, cadrelor didactice, dar și altor persoane interesate de educație. „Dacă toate marile companii își trimit anual oamenii la activități de formare și învățare, de ce să nu facem la fel și cu dascălii. Generațiile se schimbă, provocările sunt altele și este nevoie să oferim o educație adaptată contextului actual”, spune Ioana Duică, organizator al primei ediții EdFest la Brașov.

Primul atelier din acest festival al educației va avea loc pe data de 5 februarie 2019 și se intitulează „Cum să fii un cadru didactic memorabil”, susținut de Dana Lupșa, profesor la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, cu un doctorat în management și care deține propria afacere în domeniul comunicării și imaginii. Participanții la acest workshop vor fi recunoscuți ca specialiști, vor fi mai cunoscuți, vor avea o imagine profesionistă, se vor „vinde” mai bine și vor deveni memorabili indiferent că e vorba de elevi, părinți, profesori sau mass-media.

EdFest continuă cu un atelier de Teatru Playback, în data de 6 februarie 2019, în cadrul căruia veți avea ocazia să testați și să puneți în practică construcții simple prin care să interpretați povești colegilor iar în reprezentație veți fi parte din echipa de „actori” care vor reda poveștile din audiență. Evenimentul va fi susținut de Irina Ștefănescu, care lucrează la nivel internațional ca facilitator, coach și formator, pasionată de maximizarea inteligenței colective prin metode active, fiind certificată în psihodramă, sociodramă și coaching.

Pe 8 februarie 2019, cei interesați sunt invitați la atelierulJoaca de-a Emoția”, în care Florin Alexandru, co-autor al best-sellerului „Copilul tău este un geniu”, fondator Tikaboo și creator al jocului EQ Game, îi invită pe cei interesați să înteleagă că inteligența emoțională este o necesitate. Tot în 16 februarie 2019, după-amiaza, Mariana Uliță va susține atelierul „Metoda Montessori”, ce vine în întâmpinarea educatorilor și a altor persoane interesate care doresc să descopere metoda de educație alternativă Montessori și cum o pot aplica. Mariana Uliță este președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Educației Montessori în Romania afiliată la Asociation Montessori Internationale (AMI). Din 2013 Mariana Uliță este director la Montessori Institute of Bucharest, institut acreditat de AMI pentru formarea de educatori Montessori.

Atelierul de facilitare grafică din 10 februarie 2019 este important deoarece în acest proces folosim imagini și simboluri pentru a crea o legătură cu partea vizuală, emoțională a creierului în timp ce adăugăm structura. Work-shop-ul va fi oferit de Andreea Buzec, care are o experiență de peste zece ani în design-ul și implementarea de procese de învățare și proiecte pe teme legate de dezvoltare locală, advocacy, antreprenoriat, comunicare, leadership, facilitare, organizare comunitară atât în România, cât și în alte țări.

Participanții la cursul „Relațiile Funcționale cu Liderii de Mâine” din data de 11 februarie 2019, din cadrul EdFest, vor descoperi care sunt pârghiile și cum stimulezi personalități diferite astfel ca procesul educațional să hrănească leadership-ul și să fructifice potențialul fiecărui copil. Atelierul este desfășurat de Mihaela Feodorof, cea care a adus în România teste de evaluare vocațională pentru adolescenți, teste pentru maximizarea potențialului și teste de evaluare cognitivă, recunoscute la nivel internațional.

Atelierul de Comunicare Relațională prin Metoda ESPERE® – Energie Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială – din 16 februarie 2019 este unul interactiv și va fi susținut de Dana Dragomirescu, trainer și consilier în comunicare relațională prin Metoda ESPERE®. Aceasta este o metodă vie, vizuală și energică și oferă instrumente și tehnici ce se pot aplica în toate relațiile pe care le avem pentru a învăța cum să ne exprimăm mai bine și cum să comunicăm cu ceilalți pentru a putea păstra relațiile noastre vii și armonioase.

Atelierul „National Geographic Learning Teaching Perspectives” din 20 februarie 2019 și susținut de Adriana Neagoe, prezintă metodele moderne de predare și învățare a limbii engleze pe care se bazează materialele National Geographic Learning. În 23 februarie 2019, dascălii sunt invitați să ia parte la atelierul „Predarea Muzicii prin Metode Interactive”, ce propune un curs activ bazat pe mișcare, improvizație, ritm și creativitate. Cursul va fi însoțit de instrumente cu coarde, de suflat și de percuție și va conține idei și materiale didactice pentru învățătorii prezenți. Atelierul va fi susținut de Ioana Damian Bitere, absolventă a Universității Nationale de Muzică din București, secția canto clasic și solistă a Operei Comice pentru Copii din București timp de zece ani.

Pe 2 martie 2019, este programat atelierul „Ora de Școală ca o Poveste” ce se constituie într-o invitație către profesori de a introduce în orele lor mai multă poveste și va fi oferit de Claudia Chiru, profesor în învăţământul primar la Şcoala nr. 195 din Bucureşti. În 2013, a fondat Şcoala Alternativă de Gândire Aplicată – SAGA Kid din Bucureşti, pe care o dezvoltă şi în prezent și un ONG care oferă programe educaţionale alternative. Scopul atelierului este îmbunătățirea comunicării de zi cu zi, cu copiii și reducerea conflictelor din sala de clasă.

Scopul atelierului „Educația Civică în Context Electoral” din 7 martie 2019 este de a crește gradul de înțelegere a rolului educației civice în context electoral pentru dascăli și este adresat profesorilor de gimnaziu și de liceu din județul Brașov. Pregătirea în acest domeniu va fi oferită de Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale în cadrul Expert Forum.

Atelierul „Pașaport de Viață Bună” din 23 martie 2019 va încheia seria evenimentelor programate în cadrul EdFest și va atinge teme precum ce este și ce nu este educația; cum să creăm mentalități de succes; competențentele viitorului se învață astăzi; neuroștiințele ne arată harta; cheia care descuie mintea și sufletul copilului. Workshop-ul va fi susținut de Mirela Horumbă, supranumită „psihologul părinţilor”, cu certificare internaţională în metoda Kids Skills, metoda Feuerstein, Instrumental Enrichment, educator parental la Circle of Security şi psihoterapeut cu drept de liberă practică acreditat de Colegiul Psihologilor din România.

„EdFest aduce specialiști care să ajute dascălii să țină pasul cu cerințele actuale. Consider că cea mai bună investiție pe care o putem face este în educație. Plusul de valoare pe care îl așteptăm, de aici va veni, și se va concretiza în generații viitoare echilibrate, capabile, pe care le putem avea numai cu un sistem educativ competent, cu oameni valoroși la catedră”, spune Ioana Duică.

Toate atelierele din cadrul EdFest se vor desfășura la sediul Muzeului Pedagogic Brașov (șos. Cristianului nr. 1 – 3). Festivalul se dorește a deveni o tradiție la Brașov și, de ce nu, și în alte orașe ale țării.

Cecilia Toma

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold
Eveniment vineri, 18 aprilie 2025, 09:31

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold

Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighișoara, împreună cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență...

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold
Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște
Eveniment joi, 17 aprilie 2025, 13:01

Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște

La Sibiu se desfășoară, până marți 22 aprilie, Târgul de Paște, în Piața Mare din Centrul Istoric. Sunt peste 50 de căsuțe din lemn cu...

Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște
Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină
Eveniment joi, 17 aprilie 2025, 10:47

Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină

Creştinii ortodocşi şi catolici sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care îşi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi judecarea lui...

Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină
Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 13:26

Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș

Sub coordonarea Muzeului Județean Mureș, evenimentul ce va avea loc luna viitoare va reuni peste 30 de parteneri din toate zonele orașului. De la...

Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 11:30

A început Târgul de Paşte al ONG-urilor

Evenimentul este organizat de Muzeul Județean Mureș, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș. Târgul este găzduit de...

A început Târgul de Paşte al ONG-urilor
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 10:37

Paştele sărbătorit la Castelul Bran

De Paște, la castelul Bran au loc o expoziţie de fotografie şi o instalaţie de obiecte ce prezintă obiceiuri pascale din localitatea Mândra...

Paştele sărbătorit la Castelul Bran
Eveniment marți, 15 aprilie 2025, 15:18

Zece proiecte realizate prin Fondul Științescu au fost prezentate astăzi la Brașov

Fundația Comunitară Brașov și Inspectoratul Județean Brașov au organizat astăzi Gala Științescu 7.0, un eveniment care celebrează pasiunea...

Zece proiecte realizate prin Fondul Științescu au fost prezentate astăzi la Brașov
Eveniment marți, 15 aprilie 2025, 15:10

Ateliere şi maraton de încondeiat ouă pentru Paşti, la Sfântu Gheorghe

O fundaţie din Sfântu Gheorghe va organiza şi anul acesta un maraton de încondeiat ouă de Paşti, cu o durată de 17 ore. ‘Noaptea...

Ateliere şi maraton de încondeiat ouă pentru Paşti, la Sfântu Gheorghe