Activitate electrică în mini-creiere create în laborator

Publicat de MIRELA ROTAR, 3 septembrie 2019, 12:47 / actualizat: 3 octombrie 2019, 18:50
Pentru prima dată, țesutul creierului dezvoltat in vitro pornind de la celule stem a prezentat spontan activitate electrică și pare uimitor de asemănător cu activitatea creierului uman. Mai exact, seamănă cu activitatea cerebrală a bebelușilor prematuri. Aceasta este o descoperire uriașă care ar putea deschide o pistă de cercetare pentru studierea dezvoltării precoce a tulburărilor cerebrale.
„Nivelul de activitate neuronală pe care îl vedem este inedit in vitro”, spune neurologul Alysson Muotri de la Universitatea din California, San Diego. „Suntem cu un pas mai aproape de a avea un model care să genereze de fapt aceste etape timpurii ale unei rețele neuronale sofisticate.”
Muotri dezvoltă “organoide” (structuri celulare care modelează un organ uman) din creier în laboratorul său de câțiva ani, dar acum este prima dată când el și echipa sa au văzut ceva asemănător activității creierului uman.
„Dacă m-ați fi întrebat acum cinci ani dacă aș fi crezut că este posibil ca un organoid cerebral să dezvolte o rețea sofisticată capabilă să genereze oscilații, aș fi spus nu”, a declarat Muotri.
Crearea unor organoide care să poată fi folosite pentru testarea medicală reprezintă unul dintre scopurile oamenilor de ştiinţă de ani de zile. Studiul urmărește să răspundă la întrebări fundamentale și la cunoașterea mai bună a unor boli ca autismul sau epilepsia pentru a putea găsi eventuale tratamente.
Dana Boieriu